Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Insektsmjölet rör upp känslor i Italien – men burgaren som görs på mjölet säljer slut varje dag. Foto: Domenico Mariotti

Insektsmjöl rör upp känslor i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Pasta, pizza och prosciutto. Det är mat som brukar förknippas med Italien.

Men sen EU-kommissionen i januari gav klartecken för att använda insekter i livsmedel säljs nu pasta, bröd, kex, kakor och till och med ostburgare gjorda på mjöl från syrsor.

De behöver bara en bråkdel av det vatten som boskapsuppfödning kräver och producerar nästan inga växshusgaser. Syrsorna innehåller hela 70 procent protein, något som gör att de ses som en del av lösningen på framtida livsmedelsbrist.

Bagaren: ”Aldrig”

Men beslutet att ha insekter i maten väcker vrede på många håll i Italien, hos livsmedelsproducenter, restaurangägare och kunder.

Klimatkrisen

– I mitt bröd kommer det aldrig att ingå något syrsmjöl. För att vi bakar bröd här sen 50 år tillbaka och enligt oss ska det innehålla bara mjöl, vatten, salt och jäst, säger bagaren Flavio Vasserot.

SVT har besökt en syrsfarm i Turin och en restaurang i Milano som får både ris och ros av kunderna och i sociala medier.

Vill du få våra nyheter, analyser och reportage från SVT om klimatkrisen varje vecka – direkt i din inkorg? Prenumerera på vårt nyhetsbrev här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet