De brittiska kungligheterna har de senaste dagarna direkt eller indirekt uttalat sig angående klimatfrågan. Foto: REUTERS/ Newscast on BBC Sounds

Inspelning avslöjar drottningens känga till politikerna: Pratar utan att agera

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens drottning Elizabeth tycks ha ilsknat till på politiker som inte tydligt sagt att de ska komma på klimattoppmötet i Glasgow.  

– Det är riktigt irriterande när de pratar, men inte agerar, uppges drottningen säga under ett samtal under en pågående direktsändning. Klippet ur direktsändningen har nu publicerats av brittiska The Guardian och väcker stor uppmärksamhet. 

Det var inför det walesiska parlamentets öppnande på torsdagen som drottningens ord snappades upp i en direktsändning. I ett samtal med Camilla, hertiginna av Cornwall, och parlamentets ordförande Elin Jones, hörs, enligt The Guardian, hur drottning Elizabeth tar upp FN:s klimatmöte COP26 i november. Den brittiska nyhetssajten textar drottning Elizabeths uttalanden som hörs svagt i inspelningen:

- Det är häpnadsväckande. Jag har hört så mycket om Cop (…) vet fortfarande inte vem som kommer. Ingen aning, säger drottningen och fortsätter:

Klimatkrisen

– Vi vet bara vilka som inte kommer (…) Det är väldigt irriterande när de pratar och inte agerar. 

Elin Jones hörs säga att det är dags för agerande och tar upp ett uttalande av prins William där han kritiserar att miljardärer som Elon Musk och Jeff Bezoz gör resor till rymden, när jorden behöver räddas. 

Drottningen ler då och svarar: 

– Ja, jag har läst om det.

Trots att klimatmötet bara är några veckor bort har flera av världsledarna ännu inte bekräftat att de kommer. Kinas president Xi Jinping ska ha förvarnat om att han inte kommer personligen. Inte heller Rysslands president Vladimir Putin eller Brasiliens president Jair Bolsonaro uppges ha sagt ja till att komma.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet