”Sätt att minska pressen på Instagram är något som vi alltid tänker på”, säger en talesperson för företaget. Foto: Pixabay

Instagram överväger att dölja hur många likes din bild fått: ”Ska minska pressen”

Publicerad

En ”like” i sociala medier kan utlösa en champagnesprudlande dopaminfest i din hjärna. Men ett inlägg utan likes kan i stället upplevas som en rejäl kalldusch – stressande och sorglig.
Snart kan det vara slut med det, i alla fall på Instagram. En techbloggare har nämligen kikat närmare på sociala medier-appens kod, och upptäckt en version av Instagram där antalet likes är gömt.

Den Hongkong-baserade techbloggaren Jane Manchun Wong specialiserar sig på att upptäcka nya funktioner i bland annat Instagram, innan de blivit officiella.

Nu har hon i Instagrams Android-kod hittat en version där antalet likes som en bild har fått är dolt för alla, utom för den som lagt ut bilden.

Hon har även hittat en intern motivering för ändringen: ”Vi vill att följare ska fokusera på vad du delar, inte hur många likes din post har fått”.

Till sajten Techcrunch bekräftar nu Instagram offentligt att det rör sig om en prototyp som inte är synlig för användare – ännu.

”Att utforska metoder och sätt att minska pressen på Instagram är något som vi alltid tänker på” säger en talesperson för sociala medier-företaget.

Producerar dopamin

”När du får en like på sociala medier så producerar din hjärna dopamin, som är en ämne som är associerat med välbehag. Så när någon gillar en Instagram-post så blir effekten för din hjärna lite som att ta en drog”, säger Adam Alter, som är professor i marknadsföring och psykologi på New York University, enligt Business Insider.

På samma vis som att en like kan leda till en känsla av välbefinnande, kan uteblivna likes upplevas som både stressigt och pinsamt för vissa. Unga kan känna sig tvingade att ta bort poster som inte fått tillräckligt många likes för att inte ses som impopulära, och sociala medier-plattformar kan få karaktären av digitala populäritetstävlingar.

Stimulerar gruppbeteende

En studie har också visat att likes stimulerar ett gruppbeteende hos användaren, rapporterar sajten Medium. Det är mer troligt att människor interagerar med en post som redan är gillad av ens vänner, än en som inte är det.

Twitters vd Jack Dorsey har även han meddelat att han tycker att likes och offentliga följarantal är ett misstag som han skulle vilja korrigera, som en del av hans arbete mot det ”giftiga sociala medier-klimatet”.

Men, huruvida Instagram verkligen implementerar sina like-förändringar, och hur de faktiskt är tänkta att fungera, står ännu oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer