Borut Pahor har riktat in sig på att vara en enande kraft i Slovenien, men hans kritiker har sagt att han gör det genom att undvika viktiga frågor. Foto: TT

”Instagramkungen” vann valet i Slovenien

Uppdaterad
Publicerad

Sloveniens sittande president Borut Pahor vann andra omgången i valet och får därmed en andra mandatperiod – men efter mycket svagt valdeltagande.

Pahor är en 54-årig politisk veteran som i folkmun kallas kungen av Instagram för sitt ivriga bruk av sociala medier.

Borut Pahor fick 53 procent och slog därmed utmanaren Marjan Sarec som nådde 47 procent. Ännu är inte alla röster räknade men Sarec har erkänt sig besegrad och har gratulerat Pahor.

Samtidigt noterar Sarec, en före detta komiker, att hans egna framgångar som politisk nybörjare visar att slovenerna vill ha förändring.

– Jag är stolt över att ha haft möjligheten att tävla mot eliten. Mitt resultat är bra, det talar för sig själv, säger han.

Lågt valdeltagande

Enligt den slovenska nyhetsbyrån STA var valdeltagandet bara 41,7 procent, det lägsta sedan landet blev självständigt i början av 1990-talet. I valet 1992 var valdeltagandet nästan 86 procent men har stadigt fallit sedan dess – något som analytiker har förklarat med desillusionerade väljare.

Pahor har riktat in sig på att ses som en enande kraft. Hans kritiker har sagt att han gör det genom att helt enkelt undvika att ta ställning i viktiga frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.