”Inte orimligt att misstänka Iran”

Uppdaterad
Publicerad

Även om inga bevis har lagts fram för att Iran står bakom attacken är det rimligt att misstänka landet. Det säger Irankännaren Trita Parsi.

–Iran är inte en osannolik misstänkt i det här fallet. Det pågår ett intensivt underrättelsekrig mellan Israel och Iran. Ett krig som faktiskt Israel har eskalerat under de senaste två åren, säger Parsi till TT.

Han lyfter fram attackerna mot iranska kärnfysiker och Irans, ofta misslyckade, försök att slå tillbaka.

–Vi har sett att det har varit försök i Georgien och på andra ställen där de försökt slå till mot israeliska officiella mål, men i och med att de har misslyckats skulle spekulationen vara att de vänt sig mot lättare mål för att det ska bli en kostnad för Israel.

Det har spekulerats i om Israel har frammanat attacken för att hitta en ursäkt att anfalla Iran.

-Med tanke på att Nethanyahu pekade ut Iran bara en halvtimme efter attacken utan att ha några som helst bevis ökar den spekulationen. Från amerikanskt håll har det misstänkts att Israel ska försöka förmå iranierna att slå tillbaka för att eskalera kriget.

Med tanke på att det redan är mycket spänt i regionen tror Parsi att händelsen i Bulgarien skulle kunna bli början på betydligt större konflikter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Bulgarien

Mer i ämnet