Foto: ScanpixVisa alla (8)
Visa alla (8)

Sju döda efter explosion i Bulgarien

Uppdaterad
Publicerad

En buss med israeliska turister exploderade under onsdagen på en flygplats i Burgas, Bulgarien. Flera personer har dött och skadats i explosionen. Bulgariens inrikesminister bekräftar att attacken var planlagd.

Sju personer har bekräftats döda, det senaste offret ärden chaufför som körde bussen, som avled av sina skador. Mer än 30 personer ska ha skadats och tagits till sjukhus. För tre personer sades tillståndet vara allvarligt.

Ett plan med över 150 israeler, många av dem ungdomar, landade vid femtiden på kvällen i turistorten Burgas vid Svarta havet. Tre kvart senare exploderade en av deras bussar på flygplatsparkeringen och ytterligare två tog eld. Enligt AP ska sex av de omkomna vara just israeler.

Flygplatsen stängd

-Vi vet att där fanns israeler, men vi vet inte om alla var det, säger hon.

Två turister som var där berättar per telefon för israeliska militärens radio:

-Jag var på bussen och vi hade just satt oss när vi efter ett par sekunder hörde en riktigt hög smäll, berättar Gal Malka som säger att explosionen skedde strax framför bussen.

Enligt bulgariska medier ska ett 40-tal personer befunnit sig på bussen, varav tre havande kvinnor.

Enligt Reuters har polisen stängt flygplatsen och flygtrafiken omdirigeras till staden Varna.

Många svenskar i Burgas

Enligt UD finns det hundratals svenskar på orten Burgas.

-Vi har inga uppgifter om att några svenskar är skadade, säger Anna Backlund på UD:s pressjour, till TT.

Enligt researrangörerna har inga svenskar befunnit sig på flygplatsen vid explosionen. De flesta svenskar befinner sig en bit utanför Burgas, framförallt i Sunny Beach.

-Vi har cirka 300 gäster i Sunny Beach. Vi informerar dem med sms och de som vill får stöd av oss på platsen, säger Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving som har flygavgångar från Burgas på tisdagar.

Planlagd attack

Flera medier rapporterar att det rör sig om ett terrordåd, nu har Bulgariens inrikesminister gått ut med att attacken var planlagd, enligt lokal radio och Reuters.

Explosionen kom på årsdagen av attacken mot ett judiskt center i Buenos Aires 1994 där 85 människor dödades och 300 skadades. Israel gav Iran skulden för det attentatet, men Teheran nekade.

USA:s president Barack Obama sägs fördöma den ”barbariska terroristattacken” i Bulgarien.

”Fruktansvärd terrorattack mot israeler i Burgas i Bulgarien” skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter om dagens explosion, och fortsätter med att dådet ”måste fördömas”.

Carl-Otto Berg, pressekreterare för Folkpartiet i Skåne hade varit i Burgas ett par dagar, men precis lämnat staden när explosionen inträffade. Vid centralstationen i Varna, den stad dit flygtrafiken nu omdirigeras, säger han att det varit något fler poliser och säkerhetsvakter, men inte direkt märkbart.

-Det är ingen upprörd stämning, men alltid när något sådant här händer blir det lite skärrad stämning i luften. Det blir påtagligt när det är så nära, säger han.

Är du på plats, vet du någonting mer? Kontakta svtnyheter@svt.se

Tidigare uppgav vi att åtta personer bekräftats döda. Nyhetsbyråerna uppger nu att antalet döda är sju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Bulgarien

Mer i ämnet