Interpols ordförande Meng Hongwei utreds för brott i hemlandet Kina. Arkivbild. Foto: TT

Interpolchef utreds för brott i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Kina bryter tystnaden om den försvunne Interpolchefen Meng Hongwei. Enligt den kinesiska antikorruptionsmyndigheten utreds han för brott. Under söndagen meddelade Interpol att man mottagit en avskedsansökan från Hongwei.

Meng Hongwei, som är ordförande för den internationella polisorganisationen, har anmälts försvunnen i samband med en resa till hemlandet. Meng sågs senast när han åkte hemifrån den 25 september. Den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post har rapporterat att han greps när han anlände till Kina.

På söndagen meddelar Kinas antikorruptionsbyrå att Meng utreds för brott, utan att specificera anklagelserna närmare. Myndigheten, vars officiella namn kan översättas till Nationella övervakningskommissionen, publicerar uttalandet på sin hemsida.

Den ganska nyligen inrättade kommissionen har långtgående befogenheter att utreda korruption bland offentliganställda. Vissa kritiker hävdar att den även fungerar som ett verktyg för att undanröja politiska rivaler till president Xi Jinping.

Skickade symbol för fara

64-årige Meng Hongwei bor med sin fru i franska Lyon, där Interpol har sitt högkvarter. Franska myndigheter utreder Mengs försvinnande och har satt hans familj under beskydd sedan hot riktats mot den.

Hustrun Grace Meng säger på en presskonferens i Lyon att hon fruktar för makens liv. Hon vänder ryggen mot journalisterna, för att inte riskera att bli fotograferad. Hon berättar att det senaste livstecknet från maken var ett meddelande via sociala medier den 25 september om att hon skulle vänta på att han ska höra av sig. Därefter skickade han en emoji som betyder fara, berättar Grace Meng.

– Jag vet inte vad som hänt honom, säger hon och uppmanar regeringar världen över att ingripa.

Petades från kommitté

Interpol säger på söndagen att Frankrike har tagit emot en avskedsansökan från Meng Hongwei. Sydkoreanen Kim Jong Yang har utsetts att tillfälligt ta över ordförandeskapet tills en ny ordförande väljs vid Interpols möte i Dubai 18–21 november, enligt polisorganisationens uttalande.

Meng blev ordförande i Interpol 2016, trots internationell kritik mot att Kina genom honom lättare skulle kunna söka upp politiska meningsmotståndare utomlands, enligt Reuters. Ordföranderollen är dock i hög grad formell. Samtidigt är Meng en av flera biträdande ministrar för offentlig säkerhet i Kina. Tidigare i år petades han dock från det enväldiga kommunistpartiets partikommitté.

Försvinnandet är ett i raden av uppseendeväckande fall i Kina, där bland annat regeringstjänstemän och affärsmagnater försvunnit i veckor eller månader åt gången. En av dem är den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer