Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns ett behov och en vilja att visa att det finns en försvarsvilja här även om det är demilitariserat” Foto: Antonia Sehlstedt/SVT

Intresset för det militära ökar – trots att Åland är demilitariserat

Publicerad

Oron för ryska provokationer i Östersjön har fått finska försvaret att nyutbilda en styrka som ska kunna sättas in på Åland, även i fredstid.

Intresset för säkerhet har ökat märkbart på den svenskspråkiga ögruppen, som är fritt från militär enligt gamla fredsavtal.

Ålands reservstyrka har utbildats på Nylands brigad på finska fastlandet och består främst av kustjägare. Militär utbildning och övning får nämligen inte ske på Åland. De ersätter en äldre styrka och övas nu samman med sjöbevakningen för de nya hotscenarierna.

– Det är nog läget i Europa just nu som gör att man börjar vakna till och inser att man kan inte gömma sig bakom stängda dörrar. Jag kände att jag hade en plikt, fast jag är frivillig, säger Nikita Spånbo som är kustjägare på Nylands brigad.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.