Invasionen av Ukraina – dag 5

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som ukrainska och ryska ledare diskuterat vapenvila ska flera ryska raketer ha fallit över Ukrainas näst största stad Charkiv under måndagen.

En video som Anton Gerashchenko, rådgivare åt Ukrainas inrikesminister, delat på Facebook – och som New York Times verifierat -  visar flera kraftfulla explosioner i vad som uppges vara ett bostadshus i Charkiv under måndagen.

Enligt Gerashchenko ska hundratals personer ha skadats och ett tiotal dödats, men det är uppgifter som ännu inte bekräftats.

Ett annat klipp som sprids i sociala medier, och som SVT Nyheter har lokaliserat till Charkiv, visar flera kraftiga explosioner i ett bostadsområde. Om det rör sig om samma byggnader som i det andra klippet är oklart men det uppges föreställa dagens beskjutningar, rapporterar bland annat BBC-journalisten Abdujalil A, baserad i Kiev.

Svåra förhandlingar

Vid gränsen mellan Belarus och Ukraina har samtal mellan ryska och ukrainska representanter pågått under flera timmar under dagen. Enligt den ukrainske presidentrådgivaren Mykhailo Podolyakf har förhandlingarna varit svåra och de kommer att återupptas under de närmaste dagarna.

Båda parter har nu återvänt till sina huvudständer för att kartlägga hur de ska genomföra en rad beslut.

Under dagen fattades dock beslut på flera andra håll. I Sveriges riksdag beslutades det att militärt materiel ska skickas till Ukraina – vilket Finland också uppger att de kommer att göra. 

Vidare beslutade Fifa att alla ryska klubbar och landslag stängs av från alla tävlingar och Internationella olympiska kommittén (IOK) gick ut och uppmanade världens idrottsförbund att stoppa ryska och belarusiska idrottare och ledare från att delta i samtliga internationella tävlingar, med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Kriget fortsätter

Utegångsförbud kommer att återinföras i Kiev igen klockan 22 och gälla till klockan 7 på tisdag. Invånarna uppmanas emellertid att inte lämna sina hem eller skyddsrum under dagen om det inte är nödvändigt.

Trots att det befarade angreppet mot centrala Kiev uteblev i helgen är kriget långt ifrån över enligt lokala tjänstemän. Markstrider utspelar sig fortfarande i nästan alla stadens distrikt.

Tjänstemän varnar invånarna för den syn de kommer att mötas av när de åter ger sig ut på Kievs gator.

”Du kommer att se befästningar, hinder för stridsvagnar (så kallade Tjeckiska igelkottar) och annat som dykt upp på gatorna”, skriver stadförvaltningen enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.