Delar av Mosul ligger i ruiner sedan IS besegrats. Arkivbild. Foto: Felipe Dana/AP/TT

Irak bombar IS i Tal Afar

Uppdaterad
Publicerad

Iraks regeringsstyrkor och dess allierade har dragit i gång bombningar mot staden Tal Afar, väster om Mosul, som är i händerna på terrorgruppen Islamiska staten.

Uppgifterna bekräftas av Iraks flygvapenchef Anwar Hama för nyhetsbyrån AP.

Man har börjat med flygbombningar, som sedan ska följas av en markoffensiv i syfte att kasta ut rörelsen ur Tal Afar. Den här veckan har man angripit flera typer av mål: IS högkvarter, tunnlar och vapenlager.

Terroriströrelsen IS

LÄS MER: Irak utropar seger i Mosul

Civila på flykt

Civilpersoner är redan på flykt från staden för att undkomma de strider som är väntade. Enligt FN har 49.000 människor flytt området runt Tal Afar sedan i april. De som befunnit sig inne i staden vittnar om svåra förhållanden, med minskande förråd av förnödenheter.

I somras utropade regeringssidan seger mot IS i Mosul, den största stad som IS haft kontroll över. Det var där terrorgruppen utropade ett eget kalifat 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet