• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Thorkil Rothe

Irak: Kvinnor och barn levande begravda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20.000 yazidier har räddats från hungern och törsten i Sinjarbergen i Irak, enligt den kurdiska regionala regeringen. Samtidigt kommer uppgifter om att Isis dödat minst 500 personer från den utsatta minoritetsgruppen.

Iraks människorättsminister Mohammad Shia al-Sudani säger till nyhetsbyrån Reuters att minst 500 yazidier dödats av milismän från Islamiska staten i samband med rörelsens offensiv i norra Irak.

– Några av offren, inräknat kvinnor och barn, begravdes levande i massgravar utspridda i och omkring Sinjar, säger al-Sudani, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Omkring 300 kvinnor ska dessutom ha tagits som slavar av milismännen.

Uppgifterna har dock inte kunnat bekräftas oberoende, och flera påståenden om Isis som förmedlats vidare av internationella medier har tidigare visat sig vara tvivelaktiga.

Hemska vittnesmål

Den svenske frilansjournalisten Joakim Medin befinner sig i den kurdiska regionen Rojava i norra Syrien, nära gränsen till Irak. Han berättar för SVT om vad han sett och hört från räddade yazidier.

– De berättar om hemska upplevelser. En man sade att han sett tio män hackas i småbitar av jihadister. Andra berättar att Isis-män ställt upp folk i rader och mejat ner dem med maskingevär. Offren var yazidier från Sinjar och byar i närheten, berättar Medin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet