Migranter vid den polska gränsen. Foto: TT

Irak ska hämta hem hundratals medborgare vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Irak ska hämta medborgare som tagit sig till Belarus, där migranter i flera dagars tid suttit fast vid gränsen på grund av den konflikt som uppstått mellan Belarus och de kringliggande EU-länderna. Samtidigt meddelar Lukasjenko att Belarus står redo att skicka tillbaka migranter som inte längre vill ta sig in i EU.

Ett flygplan ska på torsdag hämta migranterna, meddelar den irakiska regeringen som understryker att det hela bygger på frivillighet. Enligt myndigheter vill 571 irakiska medborgare som befinner sig vid gränsen återvända.

”Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt från Belarus”, säger Ahmed al-Sahaf, talesperson för Iraks utrikesdepartement, till irakisk tv.

Den regelbundna flygtrafiken mellan Bagdad och Minsk avbröts i augusti. Men problemet ligger i att många migranter kunnat ta sig till Belarus genom att först åka till andra länder, som Turkiet, Qatar, Förenade Arabemiraten och Egypten, enligt al-Sahaf.

Samtidigt meddelar Belarus president Alexandr Lukasjenko att Belarus står redo att skicka tillbaka migranter som inte längre vill ta sig in i EU.

Får inte gå ombord

Belarus statliga flygbolag Belavia meddelar samtidigt att personer från Syrien, Irak, Yemen och Afghanistan inte längre ska tillåtas borda plan till Minsk från Förenade Arabemiraten. I Turkiet meddelade luftfartsmyndigheten i fredags att irakier, syrier och yemeniter inte tillåts flyga till Minsk.

Liknande beslut har tagits från flera flygbolag, efter påtryckningar från EU som hotat med att förbjuda de som transporterar migranter till Belarus från att landa i andra EU-länder.

Flera har dött

Tusentals migranter och flyktingar befinner sig just nu vid gränsen mellan Belarus och Polen i hopp om att ta sig in i EU. Under flera kalla nätter har människor sovit utomhus och minst elva personer har dött, enligt hjälporganisationer. Polen har utlyst undantagstillstånd vid gränsen och skickat dit omkring 15 000 soldater.

”Vi vill inte ha någon konflikt vid vår gräns. Det är bara till skada för oss”, kommenterar den belarusiske ledaren Aleksandr Lukasjenko, enligt den den statliga nyhetsbyrån Belta.

EU och många oberoende bedömare beskriver krisen som helt och hållet regisserad av Lukasjenko, som har ett horn i sidan till EU efter att ha belagts med sanktioner på grund av det riggade presidentvalet i fjol och de många gripanden och brutala våld mot demonstranter som följde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från gränsen mellan Polen och Belarus visar hur tusentals människor slagit läger i väntan om att få komma in i Europa. Foto: Statskontrollerade Belarusiska Belteleradiocompany/Reuters/AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.