Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Putin efter Lukanshenkos gas-hot: ”Jag ska tala med honom” Foto: Reuters

Putin varnar Lukasjenko efter gashotet: ”Ska tala med honom”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Aleksandr Lukasjenkos hot om att strypa Rysslands gasflöden till EU – nu ryter ryska presidenten ifrån.

– Det skulle vara ett brott mot vårt kontrakt, säger Vladimir Putin i rysk TV.

EU väntas på måndag komma med nya restriktioner mot Belarus på grund av krisen på gränsen mot Polen.

Det fick president Lukasjenko att i torsdags hota med att strypa gastillförseln till EU.

– Medan vi håller Europa varmt hotar de stänga vår gräns. Men vad händer om vi stänger gasflödet till dem? sade han då enligt ryska nyhetsbyråer.

Putin: ”Han sa inte ett ord”

Gasen kommer genom två gasledningar som går från Ryssland, genom Belarus och in i EU. Att Lukasjenko nu hotar strypa den ryska gasen har fått president Vladimir Putin att agera.

– Jag talade nyligen med honom två gånger och han sa inte ett ord om det här, säger Putin i rysk tv.

Han fortsätter:

– Teoretiskt sett så kan förstås Lukasjenko, som president i ett transitland, ge order om att strypa vår gasexport till Europa. Men det skulle vara ett brott mot vårt kontrakt och jag hoppas att det inte sker.

”Finns ingenting bra med det här”

Ryssland och Belarus har länge varit nära alierade. Men enligt experter som Reuters har talat med kan uttalandet om gasen nu ha irriterat Putin. Energipriserna är höga på kontinenten och en del Europeiska ledare har redan höjt rösten mot Ryssland och anklagat dem för att inte göra tillräckligt för att öka utöka gasleveranserna.

– Det finns ingenting bra med det här, jag kommer förstås tala med honom. Kanske har han bara sagt det lite överilat, säger Vladimir Putin.

Flera migranter har dött

Samtidigt fortsätter krisen på gränsen mellan Belarus och Polen. Tusentals migranter från framför allt Irak, Syrien och Jemen, sitter fast i skogarna i gränsområdet. EU kallar det för en hybridattack och anklagar Belarus för att medvetet ha tagit dem dit så att de ska ta sig in i EU.

Soldater bevakar gränsen på båda sidor och mittemellan sover migranterna, män, kvinnor och barn i tält. Åtminstone åtta av dem har hittats döda på den polska sidan och gränsen, enligt BBC. Hur många som har dött på Belarus sida om gränsen är oklart.

– Vi har ingenstans att sitta, det är för kallt. Vi samlar ved från träden för att värma oss. Men vi fortsätter hoppas och ger inte upp, säger en migrant enligt BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.