Konflikten mellan Polen och Belarus trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Polen och Belarus trappas upp. Enligt EU och Polen rör det sig om ett politiskt spel från Ryssland och Belarus sida.

– Lukasjenko har använt desperata människor i jakt på ett annat liv som en spelbricka, säger Martin Kragh, forskare på Utrikespolitiska institutet.

I går kom uppgifter om att ryska bomplan synts till vid gränsen mellan länderna, och samtidigt hotar Belarus med att strypa ryska gasflöden in i EU.

Bakgrunden till konflikten är de över 2 000 migranter som samlats vid den belarusiska gränsen i ett försök att ta sig in i Polen.

Till stöd för anklagelserna har man bland annat en video, som påstås föreställa belarusiska soldater som eskorterar migranter över gränsen. Källor till SVT bekräftar bilden, och uppger att belarusiska turistbyråer fått i uppdrag att köra migranter till gränsen.

För att hindra flyktingarna från att komma in landet har Polen nu skickat omkring 15 000 soldater till gränsen.

Enligt Martin Kragh, forskare på Utrikespolitiska institutet, vill Belarus president Alexander Lukasjenko att situationen ska eskalera – både på gränsen, men också politiskt.

– Det skulle passa hans syften väldigt väl, eftersom han försökt peka ut väst som skyldiga till hans problem sedan han fick ett stort folkligt uppror på nacken för över ett år sedan. Det skulle förstärka narrativet att han är hotad utifrån.

Ryssland anklagas för inblandning

Många tror att Ryssland har ett finger med i spelet, trots att det inte finns några egentliga bevis. Enligt Alesia Rudnik, politisk analytiker och ordförande för Sveriges belarusier, gynnas Ryssland av ett instabilt Belarus.

– Det finns ett ganska stort intresse från Ryssland för Belarus och Ryssland har visat mycket stöd till Lukasjenkos regim det senaste året. Ryssland behöver ett lite mindre stabilt Belarus för att öka beroendet av Ryssland både ekonomiskt och politiskt.

Hon har svårt att se att konflikten kommer att gå att lösa i närtid.

– Det svåraste ligger nu på EU:s axlar, att hitta någon lösning som innebär hjälp till personerna som befinner sig vid gränsen, men samtidigt inte tillåta Lukasjenko fortsätta med sin utpressning. Det kommer inte att lösas på en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.