Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pepparspray, varningsskott och murar. Så ser det ut på gränsen mot Belarus – plats för plats. Se bilderna i klippet. Foto: Reuters

Säkerhetsrådets västländer fördömer Belarus

Uppdaterad
Publicerad

USA och fem europeiska länder i FN:s säkerhetsråd fördömer Belarus agerande vid migrantkrisen vid gränsen mellan Polen och Belarus.

Över 2 000 migranter sitter fast i Belarus vid gränsen mot Polen. Flera EU-länder anklagar öppet Lukasjenko för att flyga in människor från bland annat Mellanöstern för att ta sig in i EU och Polen anklagar Belarus för ”statsterrorism”.

De fem europeiska länderna från FN:s säkerhetsråd skriver i ett gemensamt uttalande att den belarusiska presidenten Aleksandr Lukasjenkos regim har blivit ett hot mot den regionala stabiliteten. Länderna uppmanar Belarus att ”stoppa dessa inhumana handlingar och inte utsätta människors liv för fara”.

Estland, Frankrike och Irland kallade i onsdags de 15 medlemsländerna till ett möte bakom stängda dörrar. Länderna har inte enats om ett gemensamt uttalande, i stället fördömer de tre länderna tillsammans med Norge, Storbritannien och USA att ”den orkestrerade användningen av människor vars liv och välmående sätts i fara för politiska motiv av Belarus”.

Kräver internationellt svar

Länderna skriver att Belarus mål är att öka instabiliteten i grannländerna och vid EU:s gräns för att flytta fokus från landets egna brott mot mänskliga rättigheter.

”Taktiken är oacceptabel och kräver ett starkt internationellt svar och samarbete för att hålla Belarus ansvarigt”, skriver de.

Uttalandet nämner inte Ryssland, det enda europeiska land i säkerhetsrådet som inte står bakom fördömandet och inför mötet motsatte sig alla anklagelser om att landet samarbetar med Belarus om att skicka migranter till den polska gränsen.

”Vi har vårt åtagande”

Rysslands biträdande FN-ambassadör Dmitrij Poljanskij förnekar att Ryssland och Belarus gemensamt skickar migranter till den polska gränsen och säger att de ryska bombplan som på torsdagen flög över Belarus bara var ett svar på ”en massiv” eskalering från polsk sida.

– Vi har vårt åtagande mot Belarus. Så om militära resurser samlas vid gränsen måste vi reagera. Det handlar bara om övervakningsflygningar, inget annat, säger han.

Tidigare i veckan anklagade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki den ryske presidenten Vladimir Putin för att vara hjärnan bakom krisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.