Kontrollerna vid den polska gränsen har skärpts efter migrantkonflikten med Belarus. Foto: Wojtek Rawanski/TT

Nya EU-sanktioner mot Belarus nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

EU kommer att införa nya sanktioner mot Belarus nästa vecka, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samband med ett möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset i Washington DC.

På torsdagen ska FN:s säkerhetsråd hålla ett extrainsatt möte om det spända läget.

Anledningen är det flöde av migranter – för närvarande över 2 000 personer – som samlats vid Belarus gräns mot Polen, som även utgör en del av EU:s östliga gräns. Något som von der Leyen håller Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko ansvarig för.

– I början av nästa vecka utökar vi sanktionerna. Det är viktigt att Lukasjenko förstår att deras handlingar kommer med ett pris, säger von der Leyen.

Möte med Biden

Nya sanktioner kan införas först efter godkännande under måndagens möte mellan de 27 medlemsländernas utrikesministrar. Sanktionerna kommer att riktas mot både individer och företag.

Enligt von der Leyen höll USA:s president Joe Biden med om att attacken utgjorde ”en attack från en auktoritär regim” och att de båda är överens om att utreda potentiella sanktioner mot de flygbolag som man anklagar för medhjälp till människohandel.

Diplomatiska källor uppger att det statliga flygbolaget Belavia finns med bland de företag som sanktioneras.

Flödet av migranter, som EU:s rådsordförande Charles Michel har kallat för en ”brutal hybridattack”, anses vara Lukasjenkos hämnd på EU för de tidigare sanktioner som infördes i samband regimens hårda nedtryckande av demonstranter i samband med presidentvalet i augusti 2020.

Krismöte i säkerhetsrådet

FN:s säkerhetsråd har kallat till ett krismöte på torsdag med anledning av migrantkrisen vid gränsen mellan Polen och Belarus, uppger diplomatkällor.

Det är Estland, Frankrike och Irland som kallar de 15 medlemsländerna till ett möte bakom stängda dörrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.