Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Belarus ambassadör i Sverige om anklagelserna att landet organiserat flyktingströmmen till den polska gränsen. Foto: SVT

Belarus ambassadör: Anklagelserna är absurda

Uppdaterad
Publicerad

Alla påståenden om att den belurisiska regeringen organiserar migrationen till EU:s gräns och försöker provocera fram en konflikt är falska. Det säger Belarus ambassadör i Sverige Dimitrij Mirontjik till SVT i en exklusiv intervju. 

Men hans ord avfärdas av EU-minister Hans Dahlgren.

- Det är rent lurendrejeri som Belarus regim använder sig av, säger han i SVT:s Aktuellt.

Tusentals personer som vill ta sig in i EU är fast på gränsen mellan Belarus och Polen. Det är oroligt i gränsområdet där polska soldater och belarusisk militär vaktar varsin sida.

Belarus har från EU-håll anklagats för att flyga och slussa migranterna till gränsen som ett sätt att utöva påtryckningar på EU.

– Regimen i Minsk använder personerna som kommer från Irak eller andra länder som mänskliga sköldar, säger EU-minister Hans Dahlgren.

Men Belarus ambassadör i Sverige, Dimitrij Mirontjik, tycker att påståendena är löjliga.

– Det är ironiskt och absurt att anklaga Belarus för att organisera illegala migrantströmmar, säger han och fortsätter:

– Jag förnekar kategoriskt att belarusiska gränsvakter misshandlar migranter eller behandlar dem inhumant, säger han och tillägger att de som befinner sig vid gränsen är fria att röra sig som de vill.

Använt turistbyråer

Enligt SVT:s källor har 12 turistbyråer fått direkta instruktioner av den belarusiska regeringen att möta migranter på flygplasten, inkvartera dem på hotell och eskortera dem till gränsen. 

Polens regering har presenterat bilder och videomaterial som visar hur belarusisk gränspolis hjälper migranter över gränsen. Bevisen är falska, menar Dimitrij Mirontjik. 

– Hur kan man skilja gränsvakter från migranter via en värmekamera?

Ambassadören menar att EU ägnar sig åt väl genomtänkta åtgärder, exempelvis sanktioner, för att skada Belarus.

EU-ministern: ”Vi måste sätta hårt mot hårt”

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren påpekar att sanktionerna finns där av en anledning. Han nämner valfusket som lett till att Lukasjenko behållit makten, övergrepp mot demonstranter och flygkapningen i maj.

– Det här är farliga saker. Lukasjenko är farlig, säger EU-ministern. 

Dahlgren menar att det är bra att Polen står emot och att landet har rätt att skydda sin gräns. På frågan om EU inte bör hjälpa människorna som är fast vid gräsen svarar han: 

– Vi måste få en lösning på det här. Klart att det finns plats för ytterligare några tusen personer i EU, men här har vi en slags hybridattack mot ett medlemsland i EU. Det kan vi inte ge vika för. Vi måste sätta hårt mot hårt. Detta är inte ett acceptabelt beteende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT sammanfattar gränskonflikten på 60 sekunder. Foto: Leonid Scheglov/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.