Tusentals migranter vid polsk-belarusiska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals migranter försöker ta sig in i Polen via gränsen mot Belarus. Enligt Polen är det Belarus som organiserat migranterna: Uppfattningen bekräftas av EU-kommissionens ordförande som nu vill se utökade sanktioner mot Belarus.

På måndagsmorgonen kom uppgifter om att en stor grupp migranter planerade att ta sig in i Polen längst den taggtrådsförsedda gränsen mot Belarus. Enligt polska myndigheter handlar det om 3 000–4 000 personer från olika länder som flugits till Belarus för att sedan försöka ta sig in i EU.

Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak uppger att 12 000 soldater är stationerade vid gränsen. Gränspolisen har under dagen använt tårgas för att mota bort migranterna, enligt tidningen Wyborcza och privatägda TV-kanalen TVN24. Det finns inga rapporter om någon lyckats ta sig över gränsen under måndagen.

– Enligt polska regeringen klipper belarusiska gränsvakter upp taggtråd som satts upp som en mur och hjälper in människor att komma över, säger Elin Jönsson, utrikesreporter på SVT Nyheter.

Von der Leyen: Oacceptabelt

Migranter har i medier bekräftat att de tvingats mot EU av Belarus, men sedan lika bryskt tvingats tillbaka av EU:s gränsvakter.

”Belarus användande av migranter som redskap för politiska syften är oacceptabelt”, slår EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fast i sitt uttalande som publicerades på måndagskvällen.

Hon beskriver där vidare att hon varit i kontakt med Polens, Litauens och Lettlands premiärministrar för att uttrycka EU:s solidaritet och för att överlägga om hur EU bäst kan ge sitt stöd till länderna.

Vill se utökade sanktioner

Ursula von den Leyen uppmanar samtidigt samtliga EU:s medlemsländer att godkänna utökade sanktioner mot Belarus.

Nato anser att det handlar om en militär-politisk ”hybridattack” och fördömer Belarus agerande som ”oacceptabelt”. En talesperson för försvarsalliansen säger att man står redo att bistå sina allierade för att ”upprätthålla säkerheten och tryggheten i området”.

Tidigare under dagen förklarade den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson att hon vill ha utökade sanktioner mot Belarus.

Polen har sedan tidigare infört undantagstillstånd längs gränsen och medier har inte tillgång till området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.