Här listar Pavel Latusjko, oppositionspolitiker och tidigare kulturminister, tre åtgärder han vill se för att stoppa Aleksander Lukasjenko. Foto: EVN/SVT

Belarus tidigare kulturminister: ”Lukasjenko är Putins nyttiga idiot”

Uppdaterad
Publicerad

Pavel Latusjko var tidigare kulturminister i Alexander Lukasjenkos regering. Efter förra årets val hoppade han av regeringen i protest mot det polisvåld som regeringen utsatt demonstranter för. I dag befinner han sig i exil i Polen och varnar för att Lukasjenko nu närmar sig Putin.

Förra årets omstridda valresultat har skapat dåliga relationer med EU. Det har i sin tur tvingat Belarus till en tätare relation med Ryssland och Vladimir Putin. Något som Latusjko menar att Lukasjenko helst hade sluppit . 

– De har aldrig varit vänner. Putin använder Lukasjenko som en nyttig idiot. Han vill ha kontroll över Belarus för att få inflytande över grannländerna och hela regionen.

Utrikesbyrån

Lämnade regeringen

Alexander Lukasjenko har varit president i Belarus sedan 1994. Förra årets val var hans sjätte vid makten och enligt den belarusiska valmyndigheten fick Lukasjenko 80 procent av rösterna – något som många ifrågasatte.

Varken USA eller EU erkände resultatet och på gatorna i Minsk samlades tiotusentals demonstranter för att protestera. En av dessa var dåvarande kulturminister Pavel Latusjko. Han lämnade regeringen efter valet och är nu del av den oppositionsrörelse som leds av Svetlana Tichanovskaja. Latusjko har känt Lukasjenko sedan 1995 och för Utrikesbyrån beskriver han det senaste årets utveckling som extraordinär.

– Vi har inte sett något liknande i Europa sedan andra världskriget. Fler än 40 000 demonstranter har anhållits, fler än 4 000 har torterats. 

Skickar migranter till EU 

Den senaste tiden har EU anklagat Lukasjenko för att slussa migranter över gränsen mot bland annat Polen och Litauen. Detta som en hämnd för de sanktioner som EU införde mot den belarusiska regeringen efter förra årets val. Pavel Latusjko menar att Lukasjenkos mål är att skapa en konflikt med EU, något han hoppas ska leda till ett ökat stöd bland hans egen befolkning. 

– Det är en gammal sovjetisk strategi, att försöka skapa en konflikt mot en yttre fiende. Målet är att detta ska leda till att belarusierna enas kring sin ledare.

Latusjko tror dock att strategin kommer att misslyckas.

– Belarusierna är trötta på konflikter. De vill ha fred.

Se mer om Belarus ledare Alexander Lukasjenko i Utrikesbyrån: Putins knähund på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet