Lukasjenko hotar att stänga av gas till EU

Publicerad

Belarus president hotar att strypa gasflöden från Ryssland till EU. Det som en hämnd för kommande EU-sanktioner på grund av Belarus hantering av migranter vid gränsen mot Polen.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko hotar med att den upptrappade flyktingkrisen på gränsen mellan Belarus och Polen kan komma att påverka EU:s energiförsörjning, rapporterar flera nyhetsbyråer. 

– Medan vi håller Europa varmt hotar de stänga vår gräns. Men vad händer om vi stänger gasflödet till dem? säger Lukasjenko enligt ryska nyhetsbyråer.

Flyktingkrisen ses av EU som ett angrepp mot Europa och beskrivs som en hybridattack. Lukasjenko tillbakavisar anklagelserna och uppger att EU-länderna har underblåst krisen. Lukasjenkos utrikesminister Vladimir Makej låter mer försonlig, rapporterar TT.

Ryska bombplan övar

– Vi är intresserade av att krisen löses så snabbt som möjligt, säger Makej till nyhetsbyrån Ria i samband med ett besök i Moskva.  

EU-företrädare har i veckan anklagat Ryssland för att spela en avgörande roll i flyktingkrisen. Ryska bombplan har under onsdagen och torsdagen övat över Belarus, och Belarus meddelar att flygningarna i samarbete med Ryssland kommer fortsätta, däribland längs gränserna mot såväl EU-länderna Polen och Litauen som mot Ukraina, skriver TT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.