Minst fem raketer ska ha avfyrats mot en amerikansk militärbas i Syrien, uppger flera källor för Reuters. Foto: Hadi Mizban

Raketattack mot amerikansk militärbas i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Flera raketer har avfyrats från Irak mot en amerikansk militärbas i norra Syrien, rapporterar Reuters. Den Iranstödda irakiska milisen Kataib Hizbollah uppger nu att man tänker fortsätta attackera amerikanska styrkor.

Minst fem raketer riktades under söndagen mot den amerikanska militärbasen i nordöstra Syrien, bekräftar två irakiska säkerhetskällor och en amerikansk tjänsteman för Reuters.

Enligt den anonyma tjänstemannen skadades ingen amerikansk personal i attacken, som hen kallar för ”misslyckad” utan att specificera om raketerna missade måltavlan eller förstördes i luften.

”Är bara början”

Strax därefter skrev en representant för den Iranstödda irakiska milisen Kataib Hizbollah att ”det som hände för en kort tid sedan är bara början”. Enligt Reuters är detta sannolikt en referens till attacken mot USA:s bas i Syrien.

Ingen grupp har däremot officiellt och uttryckligen tagit på sig attacken.

Uppgifterna om attacken kom först från Iraks säkerhetstjänst, som uppgav att de hade registrerat flera raketer på väg mot militärbasen i grannlandet. En efterföljande utredning hittade och förstörde en avfyrningsramp.

Första på månader

Attacken kommer strax efter att Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani besökt USA och Vita huset för att uppmana till återhållsamhet i Mellanöstern, i ett försök att ”stoppa utvidgningen av konfliktområdet”.

I samband med besöket klargjorde Joe Biden att USA vill se en vapenvila som möjliggör för gisslan att återvända hem – samtidigt som man vill förhindra spridningen av konflikten mellan Israel och Hamas.

Enligt en telegramkanal nära Kataib Hizbollah har beväpnade miliser i Irak bestämt att avbryta en närmare tre månader lång vapenvila, efter att man sett små framsteg i samtal om att avsluta den USA-ledda militära koalitionen i Irak, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.