Filmer som Expressen tagit del av visar hur irakiska soldater torterar och dödar tillfångatagna IS-soldater. Foto: Expressen TV

Irakiska styrkor torterar och skär halsen av tillfångatagna IS-soldater

Uppdaterad
Publicerad

Tortyr, misshandel och halshuggningar. Filmer som Expressen tagit del av visar hur irakiska styrkor – som stöds av den USA-ledda koalitionen – skär halsen av tillfångatagna IS-soldater.
– Som de slaktade mina bröder, slaktar jag dem, säger irakiern Falah Aziz till tidningen.

Irakiska polis- och arméstyrkor jobbar med att pressa tillbaka terrorgruppen Islamiska staten (IS) i Irak. Nu kommer vittnesmål om hur de behandlar tillfångatagna IS-soldater.

Expressens utrikesreporter Magda Gad har träffat irakiska poliser och soldater som torterar och mördar fångar. En av dem är irakiern Falah Aziz som stri­der tillsammans med den irakiska fede­rala polisens 5:e division. Han kallar sig för halshuggaren och hävdar att han har skurit huvudet av 50 levande människor och dödat 130.

– Alltså känslan, jag kan inte förklara hur tillfreds jag känner mig med det, säger han.

LÄS MER: Ett mönster av förstörda arabiska byar i irakiska Kurdistan

Två irakier visar stolt upp en blodig kniv för kameran. Foto: Expressen

Ingen protesterar

Falah Aziz visar upp filmer som han har i sin mobiltelefon och som han har publicerat på Facebook. En film uppges visa hur han skär halsen av en ung man, omgärdad av irakiska poliser. Ingen i filmen ser ut att protestera, utan firar när han har avlägsnat ett huvud.

Andra filmer uppges visa hur Falah Aziz går runt med ett avhugget huvud tillsammans med irakiska styrkor. De misshandlar män som sitter bakbundna med huvor och ögonbindlar på ett golv. Männen blir slagna med piskor, batong, något som liknar elkablar och ett metallföremål i en kedja. En fånge kvävs genom att man håller för hans mun. Fångarna har ingen möjlighet att värja sig och skriker.

ANALYS: IS kommer att slåss till sista man

Fångarna får ingen rättslig prövning innan de dödas. Falah Aziz förklarar sina handlingar med att IS har drivit honom till det. Hans fyra storebröder har dött i striderna. Samtidigt betonar han att inte alla slåss mot IS på samma sätt som han gör.

Fångarna får ingen rättslig prövning innan de dödas. Foto: Expressen

Uppenbara krigsförbrytelser

Folkrättsexperter hävdar att det rör sig om uppenbara krigsförbrytelser.

Ove Bring.

Ove Bring, folkrättsexpert och professor emeritus i internationell rätt, menar att det folkrättsligt egentligen inte har någon betydelse om Falah Aziz anses ingå i den ira­kiska polisen eller om han ska ses som ett slags frivillig i deras strider.

– Alla som deltar som kombattanter i en sån här konflikt är skyldiga att respek­tera krigets lagar, säger han.

En film uppges visa hur han skär halsen av en ung man, omgärdad av irakiska poliser. Ingen i filmen ser ut att protestera, utan firar när han har avlägsnat ett huvud. Foto: Expressen

USA och Europa ansvarigt

Enligt Dona­tella Rovera på Amnesty Internationals hög­kvarter i London är det inget nytt att fångar torteras och försvin­ner efter utomrättsliga avrätt­ningar. Hon hävdar att de irakiska myndigheterna känner till det.

Donatella Rovera.

– Det finns ingen möj­lighet att de inte gör det. Varje gång sådana fall kommer upp säger de att de ska utreda fallet. De har sagt det om och om igen sedan 2014, men inte en enda gång har utredningen lett till några tydliga slutsatser eller att rättvisa har skipats för offren, säger hon.

Nadim Houry på människorättsorgani­sationen Human Rights Watch i Paris hävdar att ansvaret också ligger i USA och Europa. Medlemmarna i den internationella koalitionen mot IS ställer inte de krav som de måste på sina irakiska allie­rade.

LÄS MER: SVT träffar IS-avhopparen ”Malik”: ”Jag känner obeskrivlig skam”

LÄS MER: USA: 484 civila dödade på tre år i kampen mot IS

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet