En turkisk stridsvagn vid gränsen mot irakiska Kurdistan, där irakiska och turkiska regeringsstyrkor har genomfört gemensamma militärövningar efter den omstridda folkomröstningen. Foto: AP/TT

Irakiska styrkor vid gränsen mot Kurdistan

Publicerad

Irakiska styrkor har positionerat sig i Turkiet vid gränsen mot irakiska Kurdistan, efter den omstridda folkomröstningen. På den iranska sidan ska irakiska och iranska regeringsstyrkor inleda en gemensam militärövning.

– Än så länge har de inte kontaktat oss, säger underrättelsechefen Abdul-Wahab Barzani, vid den kurdiska gränsstationen mot Turkiet, till nyhetsbyrån AP.

Han säger att Bagdad tros planera att sätta upp gränskontroller på den turkiska sidan av gränsen. På så vis kan en eventuell militär konfrontation undvikas.

Kurdernas självständighetskamp

Ta över gränsen

De irakiska styrkor som nu befinner sig i grannländerna Turkiet och Iran förbereder sig på att ta över gränsen till det kurdiska självstyret, där ja-sidan tog hem en jordskredsseger i en folkomröstning om självständighet i måndags. Men enligt bedömare planerar inte styrkorna en intervention.

Bagdad och Teheran har enats om att ”återupprätta säkerheten vid gränsen, och att (Iran) tar emot irakiska styrkor som ska stationeras vid gränsposteringarna”, säger en talesperson för den iranska armén i statlig iransk tv enligt Reuters.

– Iranska militärstyrkor och irakiska arméförband kommer att hålla en gemensam militärövning längs den gemensamma gränsen de kommande dagarna, säger Masud Jazayeri, talesperson för den iranska armén, enligt nyhetsbyrån AFP.

”I våra händer”

Turkiet och Iran har liksom Irak stora kurdiska minoritetsbefolkningar.

FN och USA har erbjudit sig att medla i konflikten. Washington bedömer den kurdiska omröstningen om självständighet illegitim, men uppmanar alla parter ”inklusive” grannländerna att avstå från hot och våldshandlingar.

Kurdistans regionpresident Masoud Barzani har förordat dialog med Bagdad för att undvika en konflikt, men har tidigare sagt att kurderna är redo att försvara sig ”till vilket pris som helst”,

– När våra grannar reagerar som de har gjort – när de reagerar på vår omröstning med hot och utpressning – är det lätt att konstatera att vi hade rätt i att vara varsamma och att, efter så många år av förrådelser, lägga framtiden i våra egna händer, säger han i en intervju med den kurdiska tv-kanalen Rudaw, som publicerades på lördagen.

Irakiska Kurdistan

Sedan 1992 har kurderna full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de kallar irakiska Kurdistan. Det rör sig om de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som omfattar omkring 50 000 kvadratkilometer och där det bor över fem miljoner människor (och därtill ett stort antal flyktingar).

Det självstyrande områdets huvudort är Arbil (Erbil), som på kurdiska kallas Hewlêr. Det bor också kurder i angränsande Tamim (Kirkuk), Nineve (huvudstad Mosul) och Diyala längre söderut samt i Bagdad.

Dagens gränser är dock omstridda och många människor har flytt eller fördrivits under upprepade krig och uppror. 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, däribland oljestaden Kirkuk.

Relationerna med Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om olja och territorium.

Den 25 september hölls en folkomröstning om självständighet i irakiska Kurdistan och i vissa omstridda områden i Irak. Enligt den kurdiska valkommissionen fick ja-sidan 92 procent av rösterna. Folkomröstningen har fördömts av Bagdad och av grannländerna Turkiet och Iran.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kurdernas självständighetskamp

Mer i ämnet