Irans president Hassan Rouhani gav beskedet i ett tv-sänt tal: Iran lämnar ”delvis” kärnavtalet. Foto: TT/APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Iran backar från kärnavtal – ger 60 dagars deadline

Uppdaterad
Publicerad

Iran backar från delar av det internationella avtalet om landets kärnprogram och ger de kvarvarande parterna 60 dagar på sig att enas kring nya villkor. Samtidigt meddelar USA:s utrikesminister Mike Pompeo att han gjort ett oannonserat besök i Irak under tisdagen.

Ett allvarligt kirurgiskt ingrepp då smärtstillande behandling inte längre räcker till. Så beskrev iranske presidenten Hassan Rouhani Irans beslut att frångå vissa av sina åtaganden under det internationella kärnavtalet från 2015, i ett tv-sänt tal på onsdagsmorgonen.

Beskedet kommer exakt ett år efter att USA:s president Donald Trump ensidigt drog sig ur avtalet, och hårda amerikanska sanktioner återinfördes med ekonomisk kris i Iran som följd.

– Operationen är till för att rädda avtalet, inte för att förstöra det, säger Rouhani.

Kräver nya villkor

I ett första steg innebär detta att Iran inte längre tänker hålla sig till avtalets begränsningar om lager av anrikat uran och tungvatten. Men om de kvarvarande undertecknande parterna – EU, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland – inte inom 60 dagar lever upp till vad Iran ser som löften att skydda Irans olje- och bankindustri, så hotar Iran med att ytterligare backa från avtalet.

Ett nästa steg vore att strunta i begränsningar för graden av urananrikning, och att återuppta moderniseringen av en tungvattenreaktor i Arak, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Om de fem länderna ansluter sig till förhandlingar och hjälper Iran att få sina fördelar i områdena olja och bankväsende, så kommer Iran att återvända till sina åtaganden enligt kärnavtalet.

USA skickar bombflygplan

Irans drag kommer i ett skede då relationerna mellan Iran och USA nått en bottennivå. Washington har beslutat om sanktioner mot alla länder som köper olja av Iran, och USA har sagt sig ha som mål att landets oljeexport helt ska upphöra.

Teheran har tidigare hotat att stänga Hormuzsundet om USA försöker strypa exporten. Sundet ligger mellan Musandamhalvön på Arabiska halvöns nordkust och Iran och är världens mest trafikerade oljerutt.

På tisdagen meddelade Pentagon att USA skickar bombflygplan av typen B-52 till Mellanöstern som ett svar på påstådda iranska planer att attackera amerikanska styrkor i regionen. Flera bombplan och stridsflygplan är på väg till området med hangarfartyget USS Abraham Lincoln.

USA:s utrikesminister till Irak

Samtidigt meddelar USA:s utrikesminister Mike Pompeo att han gjort ett oannonserat besök i Bagdad under tisdagen. Där träffade han den irakiska premiärministern Adel Abdul Mahdi. 

Innan mötet ska han ha sagt att USA är ”oroade över den irakiska suveräniteten på grund av ökad iransk aktivitet”, skriver Reuters.

– Jag ville åka till Bagdad för att prata med ledningen där för att försäkra dem att vi stod redo att fortsätta att se till att Irak är en suverän, oberoende nation, sa Pompeo, enligt nyhetsbyrån. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer