Arkivbild från en kärnaläggning i närheten av Arak. Foto: AP/T T

Iran återupptar höggradig urananrikning

Uppdaterad
Publicerad

Iran har återupptagit tjugoprocentig urananrikning vid kärnenergianläggningen i Fordow, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Mehr.

Det är samma nivå som före kärnenergiavtalet JCPOA från 2015, mellan Iran och FN:s säkerhetsråds fem medlemmar samt Tyskland.

Den nya, högre anrikningsgraden är i linje med ett beslut av Irans mäktiga väktarråd, som i början på december godkände projektet samt stoppade FN-inspektioner av landets kärnenergianläggningar.

Enligt JCPOA får Iran anrika uran till en renhetsgrad om maximalt 3,67 procent. Under upptrappningen av konflikten med USA har det gradvis ökat. Framställning av kärnvapen kräver omkring 90 procent.

”Planerar kärnvapenprogram”

I ett uttalande på måndagen säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att Irans återupptagna urananrikning på 20 procent är ett tecken på att landet planerar ett militärt kärnvapenprogram.

”Israel kommer inte låta Iran producera kärnvapen”, säger Netanyahu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.