Krav på att svensk-iranska samarbeten ska stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Svenska universitets samarbeten med Iran bör stoppas. Det menar flera riksdagsladamöter efter att SVT nyligen avslöjat att flera samarbeten i Iran fortsatt – även efter dödsdomen mot svensk-iranske forskaren Ahmedreza Djalali.

– I en sån här exceptionell situation måste man frysa relationerna, säger Lars Adaktusson, KD:s talesperson i utrikesfrågor.

I en enkät till ledamöterna i riksdagens utrikes- respektive utbildningsutskott ställde SVT frågan om svenska lärosäten ska fortsätta att ha samarbeten med Iran. Nyligen kunde SVT berätta att minst 13 svenska universitet och högskolor fortsatt att utveckla samarbeten med iranska motparter även efter dödsdomen mot den svensk-iranske katastrofforskaren Ahmedreza Djalali, verksam vid Karolinska institutet. I Belgien där Djalali varit gästprofessor har man satt stopp för framtida samarbetsprojekt med Iran.

Fallet Djalali

Flera riksdagsledamöter är kritiska mot det akademiska samarbetet med Iran med hänsyn till dödsdomen mot Ahmedreza Djalali:

– Vi kan inte godtyckligt samarbeta med länder som inte ens ger oss rätten att erbjuda konsulärt stöd till våra egna medborgare, säger till exempel sverigedemokraten Markus Wiechel, ledamot av utrikesutskottet.

MP splittrade

Miljöpartisten Annika Hirvonen, ledamot i utbildningsutskottet, menar att samarbetena med Iran tillfälligt bör avbrytas. Annika Hirvonens kollega, och Miljöpartiets talesperson i utrikesfrågor Janine Alm Ericson vill dock behålla samarbetet:

– Ja tills vidare, eftersom det kan vara ett sätt att stärka andra än regimen, säger Alm Ericson.

Flera av de ledamöter som svarat på enkäten betonar betydelsen av akademiskt utbyte, även med länder vars politik man ogillar men de flesta av dem som svarat på SVT:s enkät är dock kritiska:

– När man befinner sig i en sådan här exceptionell situation måste man frysa relationerna, eller om det inte är möjligt avbryta dom helt, säger till exempel Lars Adaktusson (KD).

En månad före Stefan Löfvens besök i Iran 2017 skrevs avtal om samarbeten mellan Sverige och Iran på det vetenskapliga området. Där talas om ”stärkande av vänskapliga relationer mellan länderna”. och om att ”stödja samarbete på olika områden inom högre utbildning”, bland annat i form av deltagande i konferenser.

– Det är häpnadsväckande med tanke på att Djalali just greps i Iran i samband med en forskarkonferens han blivit inbjuden till, säger Elisabeth Rachlew, internationellt verksam atomforskare och ledamot av Kungliga vetenskapsakademin. Hon har förgäves försökt få universiteten att frysa samarbetena med Iran.

Inget ministersvar

Matilda Ernkrans (S), ansvarig minister för den högre utbildningen, säger sig inte ”ha möjlighet” att svara på SVT:s frågor om samarbetsavtalen med Iran. Hon lär bli svaret skyldig efter nyår då hon ska svara på en fråga från Moderaternas Kristina Axén Olin som undrar om regeringen anser det lämpligt med fortsatt samarbete med Iran på det akademiska området.

”All prioritet bör nu ägnas åt att få Djalali frisläppt”, skriver Axén Olin till SVT.

Så här gjordes SVT Nyheters enkät

Vi skickade ut vår enkät till samtliga ordinarie ledamöter i riksdagens utrikes- respektive utbildningsutskott.

Vi ställde följande tre frågor. 

1) Hur ser du på att regeringen tecknade ett avtal om forskningssamarbete med Iran?  

2) Bör Sverige fortsätta samarbeta på akademisk nivå med iranska motparter? 

3) Om inte, hur anser ni att UD och/eller universiteten ska agera för att få samarbetena att upphöra? 

Vi fick svar från ledamöter representerande de flesta av riksdagens partier. Inga ledamöter från Socialdemokraterna eller Centerpartiet har svarat på vår enkät. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Djalali

Mer i ämnet