Skärmdump: Persiska viken på Google Maps Visa alla (2)
Visa alla (2)

Iran hotar stämma Google över karttvist

Uppdaterad
Publicerad

I Iran skruvas tonläget mot Google upp efter att sökjätten inte skrivit ut ”Persiska viken” på sin karttjänst, Google Maps. Nu hotar Iran med stämning.

En talesman från det iranska utrikesdepartementet hotade i dag Google med juridiska åtgärder om inte det amerikanska företaget för in namnet ”Persiska viken” på sin karttjänst, rapporterar den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Mehr enligt AP.

Google har från början valt att inte namnge vattnet i fråga på sin digitala karta, vilket har resulterat i ilskna reaktioner från företrädare för den iranska regimen – men också från vanliga iranier.  

Segdragen konflikt
Vattnet mellan Iran och den arabiska halvön har genom historien kallats för ”Persiska viken” (Persian Gulf), men sedan 1960-talet har ett flertal arabländer vägrat att använda namnet och istället gett vattnet namnet ”Arabiska viken” (Arabian Gulf).

Några av dessa stater är bland annat Bahrain och Förenade Arabemiraten.

Detta har lett till en rad mer eller mindre öppna konflikter mellan Iran och vissa arabstater, där vardera sida anser just sitt namn vara det enda legitima.

Och i Iran kan man sedan 2010 fira ”National Persian Gulf Day” den 30 april varje år.

”Arabiska viken existerar inte”
När den välrenommerade vetenskapliga institutionen National Geographic 2004 gav ut ett atlas där benämningen ”Arabiska viken” hade satts inom parantes under ”Persiska viken” möttes man av stora protester.

Bland annat var en av toppträffarna för den som googlade ”Arabiska viken” en sajt som förklarade att någon sådan inte existerar.

”The Gulf you are looking for does not exist. Try Persian Gulf.”

Senare vek sig National Geographic för protesterna och i en reviderad upplaga fanns endast benämningen ”Persiska viken ” med.

En Google-talesman säger till BBC att man inte vill ta politisk ställning i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer