Skärmdump: Persiska viken på Google Maps

Iran hotar stämma Google över karttvist

Uppdaterad
Publicerad

I Iran skruvas tonläget mot Google upp efter att sökjätten inte skrivit ut ”Persiska viken” på sin karttjänst, Google Maps. Nu hotar Iran med stämning.

En talesmanfrån det iranska utrikesdepartementet hotade i dag Google med juridiskaåtgärder om inte det amerikanska företaget för in namnet ”Persiska viken” påsin karttjänst, rapporterar den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Mehr enligtAP.

Google har från början valt att inte namnge vattnet i fråga på sin digitala karta, vilket har resulterat i ilskna reaktioner från företrädare för den iranska regimen – men också från vanliga iranier.  

Segdragenkonflikt

Vattnetmellan Iran och den arabiska halvön har genom historien kallats för ”Persiskaviken” (Persian Gulf), men sedan 1960-talet har ett flertal arabländer vägratatt använda namnet och istället gett vattnet namnet ”Arabiska viken” (ArabianGulf).

Några avdessa stater är bland annat Bahrain och Förenade Arabemiraten.

Detta harlett till en rad mer eller mindre öppna konflikter mellan Iran och vissaarabstater, där vardera sida anser just sitt namn vara det enda legitima.

Och i Iran kanman sedan 2010 fira ”National Persian Gulf Day” den 30 april varje år.

”Arabiskaviken existerar inte”

När den välrenommeradevetenskapliga institutionen National Geographic 2004 gav ut ett atlas därbenämningen ”Arabiska viken” hade satts inom parantes under ”Persiska viken”möttes man av stora protester.

Bland annatvar en av toppträffarna för den som googlade ”Arabiska viken” en sajt som förklarade att någon sådaninte existerar.

”The Gulf you are looking for does not exist. Try Persian Gulf.”

Senare veksig National Geographic för protesterna och i en reviderad upplaga fanns endastbenämningen ”Persiska viken ” med.

En Google-talesmansäger till BBC att man inte vill ta politisk ställning i frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.