Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samir abu Eid, Mellanösternkorrespondent, om de senaste dagarnas anfall. Foto: SVT

Samir Abu Eid om Irans attacker: ”Ett budskap till Israel”

Uppdaterad
Publicerad

Mellanöstern håller andan efter nyheten om en dödlig pakistansk attack i Iran på morgonen. Det alltmer oroliga läget i området har fått befolkningen att bäva för storkrig.

– Alla jag träffar är djupt oroade, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

På torsdagsmorgonen kom nyheten att Pakistan attackerat mål i den iranska staden Saravan, när gränsen till Pakistan. Fyra barn och tre kvinnor uppges ha dött i flyganfallet, som enligt Pakistan var riktad mot en milisgrupp.

Pakistan säger själva att ”ett antal terrorister” dödades i attacken, skriver TT.

”Många vill härifrån”

Flyganfallen följer efter en tid av konfrontation mellan de två länderna. Senast i tisdags bombades mål i den pakistanska gränsprovinsen Baluchistan av Iran. Även då uppges barn ha dött.

Iran har den senaste tiden dessutom beskjutit mål i Irak och Syrien. Nu ökar oron ytterligare för en eskalering i Mellanöstern.

– Alla jag träffar är djupt oroade. Många vill härifrån för de är oroliga för storkrig, säger Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent.

Iran själva uppger att de inte är ute efter att skada medborgarna i det ”vänligt sinnade broderlandet Pakistan”. Målet har hela tiden varit extremistgruppen Jaish al-Adl. Risken att de svarar på Pakistans senaste attack är nu överhängande, tror Samir Abu Eid.

– Problemet i Mellanöstern är att ingen vill visa sig svag. När sådant här händer känner sig alla tvingade att ta till våld.

”Ett budskap till Israel”

Iran har ofta beskrivits som en nyckelspelare i det alltmer spända läget i Mellanöstern. Bland annat har deras stöd för huthirebellerna i Jemen lyfts fram som avgörande för internationella relationer.

Samir Abu Eid tror att Irans senaste aggressioner är ett sätt att visa sin styrka – nu när kriget rasar mellan Hamas och Israel.

– Det är ett budskap till Israel. De vill säga att Iran är kapabla att beskjuta mål även där.

Vad kan lugna ned situationen?

– Det de flesta bedömare pratar om är att kriget i Gaza måste ta slut. Det är det som är roten till allt som just nu händer i Mellanöstern.

Aggressionerna mellan Iran och Pakistan

Tisdagen 16 januari genomförde Iran en attack på pakistansk mark mot den sunnimuslimska extremistgruppen Jaish al-Adl (Rättvisans armé). Gruppen har tidigare tagit på sig attacker i Iran.

Två barn uppges ha dödats i anfallet som skedde i den pakistanska gränsprovinsen Baluchistan.

Pakistan har fördömt attacken som ett oprovocerat och uppenbart brott mot internationell rätt. Landet har också återkallat sin ambassadör från Teheran.

Både den pakistanska provinsen Baluchistan och den iranska provinsen Sistan och Baluchistan har länge präglats av oroligheter och varit ett tillhåll för militanta islamister och separatistiska rebeller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.