Foto: Foto: Johan Nilsson / TT

Iran kallar upp Danmarks ambassadör efter knivattack vid Irans ambassad i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Iranska myndigheter har kallat till sig den danska ambassadören i Tehran, rapporterar Reuters. Detta efter ett knivdåd som inträffade vid Irans ambassad i Köpenhamn tidigare under fredagen.

Efter en incident vid Irans ambassad i Köpenhamn, där en knivbeväpnad man ska ha försökt bryta sig in i ambassaden och knivhotat den iranska ambassadören Afsaneh Nadipour, har iranska UD kallat in Danmarks ambassadör i Tehran. Detta rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande av Irans utrikesdepartement i statliga medier.

Mannen, som ska vara en 32-årig iransk medborgare, ska även ha skadat en medarbetare på ambassaden samt flera ambassadsfordon. Detta innan en annan medarbetare lyckades stoppa honom, säger den danska polisen enligt Reuters.

Mannen häktad och ska åtalas

Enligt den danska polisen är mannen nu omhändertagen och en rättegångsförhandling ska hållas under lördagen. 32-åringen står åtalad för två fall av skadegörelse, samt för våld och brott mot personer med diplomatisk status, uppger den danska polisen enligt Reuters.

Polisen har dock inte uttalat sig om några motiv till attacken.

Irans regering har de senaste veckorna fått ta emot stark kritik från omvärlden, efter den unga kvinnan Mahsa Aminis död och de våldsamma protesterna som följde runtom i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.