Åskådare och militär flyr undan attentatsplatsen i Ahvaz, i sydvästra Iran där attacken ägde rum under lördagen. Foto: ISNA / AFP / MORTEZA JABERIAN

Iran kallar till sig Danmarks ambassadör efter attentat mot militärparad

Uppdaterad
Publicerad
Iran kallar till sig ambassadörerna för Nederländerna, Danmark och Storbritannien efter attentatet mot en militärparad i staden Ahvaz. De tre europeiska länderna anklagas för att aktivt skydda iranska oppositionella grupper, vilka Iran betraktar som terroristorganisationer, rapporterar nyhetsbyrån IRNA.

Under lördagen tog den arabiska separatistgruppen ”Ahvaz nationella motstånd” på sig attacken. Minst 25 människor dödades efter att fyra män öppnat eld mot en militärparad.

Nu signalerar den iranska regimen hur man vill agera för att reda ut bakgrunden till attacken. Regeringen anser att anhängare till grupper som ”Ahvaz nationella motstånd” får skydd länder som Nederländerna, Danmark och Storbritannien, rapporterar den iranska nyhetsbyrån IRNA.

Därför har ambassadörerna för de tre europeiska länderna upp till Irans utrikesdepartement. Diplomaterna ska ha kallats upp mitt i natten iransk tid, skriver Reuters.

Ingen svensk diplomat uppkallad

- Det är inte acceptabelt att de där grupperna inte är terrorstämplade av Europeiska unionen, bara för att de inte utfört terrordåd i Europa, säger Bahram Qasem, talesperson för Irans utrikesdepartement, till Irna.

Det finns inga uppgifter om någon svensk diplomat kallats upp. Enligt utrikesminister Margot Wallströms (S) pressekreterare, Erik Wirkensjö, är Sverige troligtvis inte drabbat eftersom han i sådant fall borde ha fått information om det.

– Det skulle förvåna mig om det var så, säger han till TT.

Stor arabisk minoritet i Ahvaz

I regionen Ahvaz finns en stor arabisk minoritet och separatisterna där vill bryta sig loss från Iran.

Terrorgruppen IS har också tagit på sig attentatet men hävdade samtidigt att måltavlan var president Hassan Rohani, som i själva verket bevittnade en militärparad i huvudstaden Teheran.

Samtidigt som iranska UD vill prata med de europeiska länderna om situationen gick Irans högste ledare, Ayatollah Khamenei, ut och anklagade de USA-stödda gulfstaterna för att ligga bakom attacken.

– Detta brott är en fortsättning på de planer som marionett-staterna till USA har, och deras mål är att skapa osäkerhet i vårt älskade land, sade Khamenei i ett uttalande på sin webbplats.

Den redan spända relationen mellan Iran och dess ärkerival Saudiarabien riskerar således att förvärras ytterligare, rapporterar Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer