Flera döda i Iran efter attack under militärparad

Uppdaterad
Publicerad

Minst 25 människor har dödats efter att fyra män öppnat eld under en militärparad i staden Ahvaz i sydvästra Iran, rapporterar den iranska nyhetsbyrån IRNA. Över 50 människor ska ha skadats under attacken.

Skottlossningen pågick i tio minuter och angriparna var fyra män på motorcyklar, iklädda khakiuniformer enligt nyhetsbyrån Fars.

– Flera gärningsmän öppnade eld från bakom läktaren under paraden. Det finns flera dödade och skadade, uppger en reporter för en av Irans statskontrollerade tv-kanaler.

Männen öppnade eld mot publiken och siktade sedan mot officiella gäster, innan två av dem sköts till döds av säkerhetsstyrkor. Senare uppgavs att samtliga fyra angripare har dödats.

Bland de 25 döda finns civila, kvinnor och barn enligt nyhetsbyrån Irna. Antalet skadade är över 60 personer, enligt statlig tv i Iran.

Separatister säger sig ligga bakom

På eftermiddagen tog den arabiska separatistgruppen ”Ahvaz nationella motstånd” på sig attacken. Regionen där Ahvaz ligger har en stor arabisk minoritet och separatisterna vill bryta sig loss från Iran.

Terrorgruppen IS har också tagit på sig attentatet men hävdade samtidigt att måltavlan var president Hassan Rohani, som i själva verket bevittnade en militärparad i huvudstaden Teheran.

Utrikesministern hävdar utländsk inblandning

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif hävdar att gärningsmännen utbildats och beväpnats av ett annat land.

”Terrorister som har rekryterats, utbildats, beväpnats och finansierats av en utländsk regim har attackerat Ahvaz. Barn och journalister finns bland offren. Iran håller regionala terrorfinansiärer och deras amerikanska herrar ansvariga för sådana attacker. Iran kommer att svara snabbt och bestämt i försvaret av iranska liv”, skriver han på Twitter.

Begrepp som ”regionala terrorfinansiärer” brukar i iranska sammanhang syfta på Saudiarabien eller Israel.

Ayatollan och presidenten uttalar sig

Irans högste ledare Ali Khamenei pekar ut amerikanska allierade i regionen och syftar troligen på ärkefienden Israel samt Saudiarabien och andra gulfstater.

”Deras mål är att skapa instabilitet i vårt land”, står det i ett uttalande på ledarens hemsida.

Presidenten Hassan Rohani har beordrat landets säkerhetsstyrkor att identifiera de skyldiga bakom attacken.

”Svaret på minsta lilla hot mot Islamiska Republiken Iran kommer att bli tillintetgörande”, står det på presidentens officiella hemsida.

Ingen av de iranska ledarna presenterade bevis för påståendena om utländsk inblandning.

Flera parader pågick samtidigt

Militärparaden i Ahvaz var en av flera pågående runt om i Iran till minne av kriget med Irak på 1980-talet.

Förra året var Ahvaz var en av de städer där stora demonstrationer mot regeringen ägde rum efter missnöje med höga priser på matvaror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.