Hassan Rohani. Arkivbild. Foto: AFP/TT

Rohani: Striden fortsätter tills militanta styrkor upplösts

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen träffades Turkiets, Irans och Rysslands ledare i Teheran i Iran för ett toppmöte om Syriens framtid. Tidigt under mötet gick Irans president Hassan Rohani ut och sa att striderna i Syrien fortsätter tills dess att alla militanta grupper upplösts, det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det är tredje gången som presidenterna i Ryssland, Turkiet och Iran möts om Syrien inom ramarna för den så kallade Astanaprocessen. Hittills har varken fredssamtalen i Astana eller FN:s fredsprocess varit speciellt framgångsrika.

Redan på fredagmorgonen, innan mötet inletts, drabbades Idlib av en luftattack som dödade minst en person.

Syrienkriget

Trots det var hoppet inför dagens möte en utgång i diplomati.

– Det här mötet har föregåtts av hektisk diplomati, den ryska utrikesministern har bland annat kallat rebellerna för en varböld som måste likvideras, säger SVT Nyheters mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.

”Amerikansk närvaro måste upphöra”

Under fredagseftermiddagen kom uppdateringar från mötet: Irans president Hassan Rohani säger att striderna i Syrien fortsätter tills det att alla militanta grupper upplösts, och att den amerikanska närvaron i Syrien måste upphöra.

Även Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger att man är mycket ”irriterad” över att USA ”stöttar en terrororganisation i Syrien”. Han säger också att Turkiet fortsatt kommer närvara i Syrien, men uppmanar till vapenvila i Idlib.

– Man måste prata om framtiden för idlib. Turkiet har kommit med ett förslag om att man ska evakuera Jihadister för att undvika en storskalig offensiv. Blir det en storskalig offensiv så tror man att 800 000 människor kommer försöka fly Idlib, säger Stina Blomgren.

FN varnar för blodbad

FN har tidigare varnat för ett möjligt ”blodbad” vid en fullskalig offensiv mot Idlib, där över tre miljoner människor varav många flyktingar i dag bor. President Bashar al-Assad har å sin sida svurit återerövra hela Syrien och försvarar sin rätt att med stöd av Iran och Ryssland bekämpa vad man anser vara terrorister.

Erdoğan säger under mötet att en ny attack i Idlib skulle resultera i katastrof. Han menar att miljontals människor skulle fly mot den turkiska gränsen, om en ny offensiv inleddes i Iblib.

Putin: ”Syrien bör återta kontroll”

Rysslands president Vladimir Putin fokuserar å sin sida på att den syriska regeringen bör återta all kontroll över landet, och att Ryssland, Iran och Turkiet tillsammans borde arbeta tillsammans i Syrien.

– Ryssland och Iran tycker att det är centralt att Syrien återtar Idlib, men samtidigt skulle en offensiv gå precis tvärtemot Rysslands långsiktiga plan om att man ska börja skicka tillbaka flyktingar till landet, säger Stina Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet