Iran släpper bilder på det beslagtagna fartyget

Uppdaterad
Publicerad

En helikopter hovrar över Stena Impero. Strax därefter ser man hur maskerade trupper firas ned på däck. Nya bilder från det iranska revolutionsgardet uppges visa hur det svenskägda brittiska fartyget beslagtogs.

– Utifrån deras perspektiv är det rätt sofistikerat propagandapreparat, säger mellanösternexperten Rouzbeh Parsi.

Filmen från det iranska revolutionsgardet publicerades under lördagen och ska, enligt avsändaren, visa den dramatik som inträffade under fredagen då Stena Impero beslagtogs av Iran.

I videon syns bland annat maskerade män inne i en helikopter, som hissas ner på fartyget för att ta det i beslag. Vad som sedan händer ombord framgår inte av bilderna.

Mellanösterexperten: Inte ovanligt

Rouzbeh Parsi, mellanösterexpert vid Lunds universitet, säger att det inte är ovanligt att iranska revolutionsgardet släpper egna videor på nyhetshändelser.

– Utifrån deras perspektiv är det rätt sofistikerat propagandapreparat att göra fräcka videor och i det här fallet: visa att de har den tekniska kapaciteten att ta ett fartyg till sjöss, säger Rouzbeh Parsi.

Revolutionsgardet har en pressavdelning där de gör videor, bilder och annat för att kunna stärka sin historia i media, uppger Rouzbeh Parsi.

Hur skeptisk ska man vara mot de här bilderna?

– Man ska vara skeptisk mot dem, precis som med bilder som släpps från den amerikanska sidan. Alla försöker vinna storyn, det är allt det handlar om.

Svar från Storbritanninen och Iran

Reaktionerna från Storbritannien lät inte vänta på sig efter att videon släpptes. Utrikesministern Jeremy Hunt säger att ”det väcker väldigt allvarliga frågor” om säkerheten för brittisk och internationell sjöfart i Hormuzsundet. Det rapporterar BBC News.

En talesperson för Irans mäktiga väktarråd skriver på Twitter att ”lagen om vedergällning är ett erkänt koncept i internationell lag”, och att Iran agerat i syfte att bemöta ”illegal ekonomisk krigföring”, rapporterar TT. Tidigare har Iran hävdat att fartyget brutit mot internationella sjöfartsregler.

Hunt, som haft ett samtal med sin iranska motpart Mohammad Javad Zarif, säger även han till BBC News att Iran ser händelsen som en vedergällning efter att en iransk oljetanker i Gilbraltar stoppats av Storbritannien, och fortfarande hålls kvar.

”Men inget kunde vara längre ifrån sanningen”, säger Jeremy Hunt.

Den iranska oljetankern stoppades för drygt två veckor sedan, efter misstankar om att den var på väg till Syrien med olja, vilket strider mot EU:s sanktioner. I fredags beslutade Gilbraltars högsta juridiska insats att fartyget får hållas kvar i ytterligare 30 dagar, skriver nyhetsbyrån AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.