Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif Foto: TT

Iran till motattack mot Trump: Han attackerar oss

Uppdaterad
Publicerad

Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif kritiserar nu Donald Trumps tal i Saudiarabien i går där han pekade ut Iran som finansiär av terrorism.

Zarif anser att Trump i sitt tal attackerade Iran. Trump sade bland annat att Iran tillsammans med Syrien står bakom mycket av instabiliteten i Mellanöstern.

– Med stöd av Iran har Assad begått fruktansvärda brott. Jag ber för att det iranska folket en dag ska få den regering den förtjänar, sade Trump inför ett 50-tal arabiska ledare i Saudiarabiens huvudstad Riyad under söndagen.

Trumps första utlandsresa

LÄS MER: TV: ”Kör ut extremisterna från denna jord”

Zarifs svar kom bara några timmar efter Trumps tal, som fokuserade på terrorism och kampen mot terrororganisationen IS.

Saudiarabiens talman Salman hade tidigare, i välkomstanförandet, direkt pekat ut Iran som en huvudfiende och vara roten till terrorism. Något som Trump höll med om.

Iran ifrågasätter miljardavtal

– Iran finansierar vapen och tränar terrorister och andra extremistgrupper, slog Trump fast.

LÄS MER: Trump i Saudiarabien: Stort vapenavtal klart

Förutom att kritisera Trump för talet gick också Mohammed Javad Zarif ut på twitter och ifrågasatte det miljardavtal som USA och Saudiarabien slutit under toppmötet.

Tweet från Irans utrikesminister

Vapenavtalet är värt drygt 960 miljarder kronor.

Enligt en högt uppsatt källa i Washington som nyhetsbyrån AFP talat med syftar avtalet till ”ett långsiktigt stöd för regionens och Saudiarabiens säkerhet, och ska ses mot bakgrund av det iranska hotet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps första utlandsresa

Mer i ämnet