Irans vice utrikesminister Abbas Araghchi och USA:s president Donald Trump. Foto: TT/Reuters

Iran: USA-sanktionerna är ett avtalsbrott

Uppdaterad
Publicerad

De sanktioner mot Iran som godkändes av USA:s president Donald Trump på onsdagen är ett brott mot kärnenergiavtalet från 2015, enligt regeringen i Teheran.
– Vi kommer att svara på ett lämpligt vis, säger Irans vice utrikesminister Abbas Araghchi till statlig iransk tv.

Beslutet om att införa sanktionerna togs för två veckor sedan, precis efter att Trump-regeringen valt att inte riva upp Iranavtalet. Men enligt Iran strider alltså sanktionerna mot detta.

– Vi anser att kärnenergiavtalet har brutits och vi kommer att svara på ett lämpligt vis, säger Irans vice utrikesminister Abbas Araghchi till statlig iransk tv.

LÄS MER: USA inför nya sanktioner mot Iran

Motiveras av robotprogram

Araghchi sade också att Iran inte tänker ”gå i Trumps fälla”, och att reaktionen från Teheran kommer att bli föremål för noggrant övervägande.

Sanktionerna motiveras med Irans robotprogram och brott mot mänskliga rättigheter, som inte täcks av avtalet från 2015. Sanktionerna riktas mot 16 individer, organisationer och företag som, enligt USA, på olika sätt ”stödjer olagliga iranska aktörer eller gränsöverskridande kriminalitet”

Iran ska begränsar sitt kärntekniska program

Iranavtalet går i korthet ut på att Iran begränsar sitt kärntekniska program i utbyte mot lättnader i de straffåtgärder som stormakter i väst infört och som i flera fall fortfarande gäller.

Under den amerikanska valrörelsen gjorde Trump flera hätska utspel mot avtalet. USA:s utrikesminister Rex Tillerson har också sagt att Iran bryter mot själva andan i avtalet.

LÄS MER: Historisk pressträff: Iran-avtalet är klart

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer