Tre frågor om: EU:s markering mot Iran Foto: SVT

Experten: Iran kommer inte avskräckas – tvärtom

Publicerad

Att EU sköt upp en stor företagarkonferens med Iran kommer inte att påverka hur landet agerar framöver, enligt Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

– Detta skadar möjligheterna till framtida kontaktytor, säger han till SVT Nyheter.

På söndagen kom beskedet att Europe-Iran business forum, en konferens mellan EU och Iran med 3 300 anmälda deltagare, skjuts upp.

Mycket tyder på att orsaken var att Iran verkställde avrättningen av journalisten och aktivisten Ruhollah Zam, något SVT Nyheter rapporterade om under gårdagen.

Frankrikes utrikesdepartement har bland annat kallat handlingen barbarisk och oacceptabel.

”Är en ständig kamp”

Men enligt Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet så kan beslutet, som ska ha varit menat som en markering mot landet, ha skadat framtida möjligheter till dialog.

– EU försöker ständigt upprättålla en relation, samtidigt som det finns skäl att kritisera Iran. Det är en ständig kamp kring hur man ska hantera detta.

– Man försöker förbättra relationen till Iran, men så fort det uppstår en kritikerstorm, vilket sker hela tiden, så är man snabb att byta fot. Det är generellt sett inte jättelyckat för trovärdigheten. Det finns saker Iran gör som man är mycket kritiska mot, men för att framföra kritiken måste man ha en relation.

Konflikter inom regeringen

Han tror inte att beslutet påverkar hur Iran kommer att agera framöver, bland annat på grund av konflikter mellan olika grupper inom den iranska statsapparaten.

– Jag tror inte att de som stod bakom den här avrättningen i Teheran kommer avskräckas av att EU-länderna drog sig ur den här konferensen – tvärtom.

– De som ville att han skulle avrättas är inte de som tycker att man ska ha goda relationer med USA och EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.