Irans president: ”USA:s sanktioner är ekonomisk terrorism”

Uppdaterad
Publicerad

Irans president Hassan Rouhani slog tillbaka mot USA i sitt tal inför FN:s generalförsamling. Bland annat kallade han USA:s sanktioner för ”ekonomisk terrorism”.

När USA:s president Donald Trump tidigare under tisdagen höll sitt anförande för generalförsamling gick han till hårt angrepp mot Iran, och sa att Irans ledare sprider ”kaos, död och förstörelse”.

Rouhani ägnade, även han, en stor del av sitt tal åt att kritisera USA och landets nuvarande styre. Bland annat sa han att Donald Trump försöker ”störta” den iranska regeringen och att USA:s ensidiga sanktioner är en form av ”ekonomisk terrorism”.

– Det ekonomiska kriget som USA har startat drabbar inte bara det iranska folket, det har också skadliga följder för folk i andra länder. Kriget har orsakat en störning i den globala handeln, säger han.

”Inga hot, ingen mobbning”

Hassan Rouhani sa också att inget land kan tvingas till förhandlingbordet, men uppmanade samtidigt till dialog.

– Jag börjar dialogen här och nu och säger otvetydigt att frågan om internationell säkerhet inte är en leksak i amerikansk inrikespolitik. FN är inte en del av USA:s administration, säger Rouhani.

– Irans budskap är tydligt: Inget krig, inga sanktioner, inga hot, ingen mobbning. Bara ett agerande enligt lag och ett fullgörande av skyldigheter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer