Irans uran kan anrikas utomlands

Uppdaterad
Publicerad

En slutgiltig uppgörelse om att Iran ska skicka uran utomlands för anrikning är nära, säger Irans utrikesminister. Utrikesminister Carl Bildt, och USA, är avvaktande och uppmanar honom att gå till IAEA med förslaget.

-Det måste fyllas i med mycket detaljer innan man ser om det är genuint eller inte, säger Bildt till TT.

Han och Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki, bland andra, deltog på lördagen i en säkerhetskonferens i München.

Enligt Mottaki har Iran föreslagit en överenskommelse som kan ge ett genombrott i den segdragna konflikten om Irans kärnprogram.

-Jag tror personligen att vi har skapat en grund som kan leda till ett sådant utbyte inom en inte alltför avlägsen framtid, sade han.

Mottaki poängterade att Teheran ska bestämma vilka mängder uran som ska anrikas, grundat på behovet. Han sade att de tre beståndsdelarna i ett avtal är valet av tidpunkt, platsen och mängden.

USA skeptiskt

Överenskommelsen om att Iran ska skicka uran som är anrikat till 3,5 procent utomlands och få tillbaka 20-procentigt anrikat uran diskuterades i oktober i fjol av Iran och världens sex stormakter, som ser den låga anrikningsgraden som ett sätt att garantera att Teheran inte kan tillverka kärnvapen.

USA:s försvarsminister Robert Gates är skeptisk till Mottakis uttalanden.

-Jag har inte intrycket att vi är nära en uppgörelse, sade Gates under ett besök i Turkiet.

Han sade att Iran inte visat att landet tänker följa ickespridningsavtalet NPT eller stoppa sin process som går mot kärnvapen. Gates antydde också att ”flera länder” borde överväga de nya FN-sanktioner som diskuteras mot Iran.

-Det är väl ett sätt för amerikanerna att öka trycket på Iran, säger Bildt.

Han vill ”inte utesluta” att frågan rör sig, men uppmanar Mottaki att lämna över ett förslag till FN:s atomenergiorgan IAEA.

-Substansen i dem återstår att värdera, för Iran måste lägga ett konkret papper på bordet till IAEA.

”Vinna tid”

Mottaki träffade också IAEA:s chef Yukiya Amano i München, men några riktiga detaljer från mötet kom inte fram.

-Vi diskuterade och utbytte åsikter om en lång rad ämnen, åsikter om förslaget som ligger på bordet, sade Mottaki.

Iran, som förnekar planer på kärnvapentillverkning, visar först nu intresse för att skicka uran utomlands.

TT: Varför tror du Iran kommer med det här nu?

-Dels kan man väl spekulera i att de vill vinna tid för att de är medvetna om att det inletts en diskussion i säkerhetsrådet om sanktioner, men sedan ligger det i sakens natur att sådana här saker tar tid, svarar Bildt.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.