Irans valuta rasar – då köper medborgarna guld

Uppdaterad
Publicerad

Många iranier köper guld för att skydda sina besparingar efter att USA lämnat Iranavtalet. Det senaste halvåret har landets valuta tappat ungefär hälften av sitt värde.

Teherans guldmarknad ligger i den historiska marknaden där handlare ropat ut sina varor i hundratals år. Hit har Homid Motahali och Farzaneh Abdali kommit för att välja vigselringar. Men priserna får dem att tveka.

– Om vi hade köpt våra vigselringar för sex månader sedan så hade de kostat hälften så mycket, säger Homid.

– Men då planerade vi ju faktiskt inte att gifta oss, säger Farzaneh och skrattar.  – Nu får vi göra det enklaste möjliga.

Känslan av kris i Iran är stark och kännbar. Efter att USA lämnat det internationella kärnenergiavtalet och återinfört sanktioner mot landet blir vardagen dyrare för varje dag. Priser på mat och vardagsvaror ökar, samtidigt som människors inkomster sjunker.

Traditionellt att köpa guld

För att skydda sina besparingar mot inflationen köper många iranier guld. Det är ett traditionellt sätt att försöka klara oroliga tider, säger affärsinnehavaren Babak Yamouti.

– Människor vet inte vad som ska hända och det är inte bra. Inkomsterna har gått ned och människors kostnader är högre. Att köpa guld är som en investering, förklarar han.

Företag har lämnat efter sanktioner

Kärnenergiavtalet sågs som en livlina för Irans ekonomi. Avtalet innebar lättade ekonomiska sanktioner mot att Iran tillät inspektioner av det internationella atomenergiorganet IAEA. När sanktionerna lättade stod internationella företag och handelsdelegationer på kö för att få etablera sig i landet som har 81 miljoner invånare. Men sedan USA återinfört sanktioner mot landet i somras har flera stora företag redan lämnat landet i rädsla för att drabbas av straffaktioner från USA.

Ett exempel är Volvo Trucks som var tidigt på plats men som nu har dragit sig ur den iranska marknaden. USA:s president Donald Trump har twittrat att företag som handlar med Iran inte får handla med USA.

Homid Motahali arbetar på en bilreparationsfirma och säger att han har färre kunder idag.

– Vi kommer att hålla vårt bröllop på den enklast möjliga nivån. Men vi vill gifta oss trots allt, säger han.

Iranavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas ”P5+1” – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland.

I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner lättas upp.Den 8 maj beslutade USA:s president Donald Trump att säga upp avtalet.

Samtidigt flaggas för eventuella USA-sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran. De tre undertecknande EU-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

Källa:TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.