USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton ska ha varit föremål för mordplaner, enligt amerikanska FBI. Foto: TT

Iransk revolutionsgardist åtalas för mordplan mot John Bolton

Uppdaterad
Publicerad

En medlem ur Irans revolutionsgarde åtalas för att ha försökt leja ett mord på USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton. Mordplanen tros vara en hämnd för den amerikanska drönarattacken som dödade den iranske generalen Qassem Soleimani 2020.

Den nu misstänkte mannen, Shahram Poursafi, tros aldrig själv ha satt sin fot på amerikansk mark och är nu efterlyst av FBI.

Enligt åklagare ska han under hösten 2021 ha haft kontakt med en person i USA. Han ska ha erbjudit personen, som var en FBI-informatör, 300 000 dollar för att anlita någon som kunde ”eliminera” John Bolton – tidigare nationell säkerhetsrådgivare under Donald Trumps presidentskap.

Lämnade uppgifter

Poursafi ska ha lämnat ut flera uppgifter om Bolton till informatören. Bland annat adress till hans arbetsplats, namn och kontaktuppgifter till en person som arbetade där samt skärmavbilder av övervakningsfotografier på John Boltons kontor. Detta enligt domstolsdokument som nyhetsbyrån AP tagit del av.

– Det här var inte ett tomt hot, säger Matthew Olsen, högste chef för nationella säkerhetsfrågor inom det amerikanska justitiedepartementet.

Hämnd för drönarattack

Planen tros vara en hämnd för den amerikanska drönarattacken som dödade den iranske generalmajoren Qassem Soleimani i januari 2020.

Soleimani var chef för det iranska revolutionsgardets specialstyrka al-Quds och arkitekt bakom många av Irans militära operationer under de senaste 20 åren. Han betaktades allmänt som en av landets mäktigaste män.

Efter attacken kommenterade Bolton, som då redan lämnat uppdraget vid Vita huset, händelsen på Twitter med orden: ”Jag hoppas att det här är det första steget mot ett regimskifte i Teheran.”

Från Iranskt håll beskriver man de nya anklagelserna som grundlösa.

– Iran varnar kraftigt för alla åtgärder mot iranska medborgare under förevändning av dessa löjliga och grundlösa anklagelser, säger utrikesministeriets talesman Nasser Kanaani, enligt iranska medier, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.