Irland har mycket hårda abortlagar. 2012 dog en kvinna efter att ha blivit nekad en abort, något som ledde till stora protester i huvudstaden Dublin. Foto: TT/AP

Irland folkomröstar om abort

Uppdaterad
Publicerad

Irland kommer att hålla en ny folkomröstning i abortfrågan 2018, meddelar landets regering. Landet har i dag en abortlag som förbjuder abort under nästan alla omständigheter. En kvinna som gör en olaglig abort riskerar 14 års fängelse.

Enligt regeringens besked ska folkomröstningen hållas i maj eller juni 2018 – bara någon månad före ett planerat påvebesök i augusti, då påve Franciskus ska delta i ett världsfamiljemöte.

Varje år åker tusentals irländska kvinnor utomlands för att avbryta havandeskap; de flesta åker till England.

De senaste åren har opinionsmätningar gett vid handen att stödet växer för att tillåta aborter eller i varje fall mildra lagstiftningen. Det stränga abortförbudet har också fått kritik från FN-håll.

Katolska kyrkan har förlorat i anseende på senare år, inte minst genom flera skandaler med etiska förtecken. Att irländarnas åsikter blivit mer liberala märks också i andra frågor. 2015 röstade irländarna för att tillåta vigslar mellan par av samma kön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer