IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödades i en amerikansk räd i norra Syrien Foto: AP, TT

IS bekräftar ledarens död – och tillkännager hans ersättare

Uppdaterad
Publicerad

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död efter helgens USA-räd i norra Syrien och nu tillkännager terrorgruppen hans efterträdare. IS nye ”kalif” kallar sig Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi, och beskrivs i gruppens propaganda som både skriftlärd och militärt erfaren.

Fyra dagar hade gått sedan USA:s president Donald Trump meddelade att Abu Bakr al-Baghdadi, terrorgruppen IS ledare, dödats i en amerikansk räd i norra Syrien. Fyra dagar där IS propagandakanaler fortsatt som ingenting, innan man till slut kom med det bekräftande beskedet:

al-Baghdadi sprängde sig själv i luften vid räden och en efterträdare är redan utsedd. Det meddelar gruppens nye talesman Abu Hamza al-Quraishi i en ljudupptagning där han dessutom bekräftar att hans egen föregångare Abu al-Hassan al-Muhajir även han dödats.

Påstådda släktband till profeten

Gruppen nye ledare kallas Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi. Att han – åtminstone enligt vad som påstås – delar namn med talesmannen är ingen tillfällighet. Namnet signalerar att man är av profeten Muhammads ätt, enligt IS tolkning av islam en förutsättning för att vara ledare och ”kalif”. Ett namn som i sig självt ger bäraren status.

– Det tycker jag är naturligtvis anmärkningsvärt att IS såhär snabbt har lyckats få fram två centrala personer som ska ha det här släktledet till profeten, säger Michael Krona vid Malmö universitet, som forskar om gruppen.

I övrigt är det tunnsått med information om IS två nya offentliga ansikten utåt. Den nye ledaren beskrivs som erfaren både militärt och i fråga om de religiösa skrifterna och sympatisörer uppmanas att svära den nye ledaren trohet och lojalitet, något anhängare på nätet också gör i IS kanaler.

Svårt sargad terrorgrupp

Samtidigt är skillnaden stor mot när al-Baghdadi krävde trohetseden. 2014 så hade IS precis tagit över stora delar av Syrien och Irak och han själv talade i irakiska Mosul. I dag är det en svårt sargad grupp som fråntagits sitt territorium.

– Det är klart att det är stor symbolisk skillnad men jag tror att anhängarna är väldigt medvetna om det, säger Michael Krona.

– Jag tror inte att det påverkar gruppen så mycket, dess budskap går i dag inte ut på att ge bilden av ett fantastiskt kalifat att resa till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.