IS har trappat upp attackerna under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS har trappat upp sina attacker i Irak och Syrien under coronapandemin. I helgen dödades tio milismedlemmar som ingår i de irakiska säkerhetsstyrkorna i en attack norr om Bagdad. I förra veckan genomfördes ett självmordsdåd i staden Kirkuk.

– IS attacker har till blivit djärvare och mer avancerade den senaste tiden. De går till direkta attacker mot Iraks säkerhetsstyrkor, säger terrorforskaren Sam Heller på International Crisis Group till SVT Nyheter.

Officiellt besegrades IS i Irak 2017. Sedan dess har terrorgruppens så kallade sovande celler koncentrerats till landsbygden i norra och södra Irak.

Amerikanska underrättelsesrapporter uppskattar att cirka 2 500-3 000 IS-terrorister finns i Irak, och att cirka 500 nyligen tagit sig över gränsen från Syrien.

Terrororganisationen har också gynnats av det politiska dödläget i Irak. I dag fick landet en premiärminister efter sex månader utan regering: den tidigare spionchefen Mustafa al-Kadhimi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.