I en radie på 75 kilometer från kärnkraftverket Doel, där jihadisten arbetade, bor nio miljoner människor Foto: AFP/TT

IS-jihadist jobbade i belgiskt kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

En känd jihadist, som har kämpat för terrorgruppen IS, arbetade flera år i det högst säkerhetsklassade området i det belgiska kärnkraftverket Doel i Belgien. Han åkte sedan till Syrien för att slåss för IS och har rapporterats död. En mystisk videofilm stärker misstankarna att belgiska terrorister är intresserade av radioaktivt material.

Belgien har två kärnkraftverk med sammanlagt sju reaktorblock. I båda kärnkraftverken har man efter terrordåden i Bryssel dragit ner kraftigt på personalen.

Kärnkraftverken har på sistone haft säkerhetsproblem som handlar om sprickor i reaktorbehållarna.

Terrorn i Bryssel

Men det finns också problem som uppstått genom rent sabotage:

I augusti 2014 hade något tappat ur 65.000 liter olja från en ångturbin, vilket ledde till ett stopp. Det talades senare i medierna om terrorism. Fallet är fortfarande olöst.

Islamisk gudsstat

Jihadisten, som var 26 år när han dog, arbetade för en underleverantör som bland annat utfärdade säkerhetscertifikat till belgiska kärnkraftbolaget Electrabel. Han hade tillgång till ”den heta avdelningen”, det vill säga den högst säkerhetsklassade delen av kärnkraftverket – där själva reaktorn stod, rapporterar belgiska och franska medier.

Mannen det handlar om tillhörde en ökänd radikal muslimsk rörelse – Sharia4Belgium – som bland annat öppet demonstrerade utanför kungliga slottet i Bryssel för att de ville förvandla Belgien till en islamisk gudsstat.

Rörelsen ställdes inför rätta och då stod 26-åringen till och med på listan över anklagade. Trots detta kunde han arbeta i kärnkraftverket.

Nytt faromoment

I november 2012 ska mannen ha rest till Syrien för att strida för terroristorganisationen IS. Enligt belgiska medier rapporterades han död i oktober 2014.

Genom terrordåden i tisdags i Bryssel kommer därmed ännu ett riskmoment in bilden: De två belgiska kärnkraftverken Tihange och Doel.

Inom en radie av 75 kilometer från Doel bor nio miljoner människor.

Det var i oktober 2014 som belgiska myndigheter upptäckte att 26-åringen hade arbetat i kärnkraftverket under cirka tre år fram till november 2012, innan han avvek och började slåss för IS.

”Rutinåtgärder”

Nu gar man alltså kraftigt dragit ner på personalen – enligt kärnkraftsbolaget handlar de åtgärderna dock om så kallade ”rutinåtgärder”.

Åtgärderna innebär bland annat att man ska reducera den personal som arbetar vid kärnkraftverket till ett minimum. Alla som inte är nödvändiga för själva driften har skickats hem.

Sammanlagt arbetar 2.000 personer i de båda kärnkraftverken, hälften av dem är underentreprenörer.

Mystisk videoupptagning

Den 26-åringe jihadisten klarade alltså alla säkerhetskontroller. Detta fastän säkerhetsorgan redan hade ett öga på honom på grund av hans medlemskap i Sharia4Belgium.

Ytterligare en oroande faktor för de belgiska säkerhetstjänsterna är en videoupptagning man hittat vid en razzia. På den ser man bilder från en övervakningskamera som visar ledaren för ett belgiskt nukleärt forskningscentrum när han lämnar och kommer hem till sin bostad.

Enligt sajten Dernière Heure skulle det vara de båda bröderna Ibrahim och Khalid Bakraoui som ligger bakom videoupptagningen. De utpekas nu som delaktiga i de båda terrordåden i Bryssel i tisdags.

Forskningscentrumet svarar enligt egna uppgifter för 20-25 procent av världens tillverkning av radionukleider som används medicinskt, substanserna är tänkta att användas mot cancer.

Men råmaterialet kan lika gärna användas för att tillverka en så kallad ”smutsig atombomb”.

Mystiska drönarflygningar

Videon ska ha hittats hos en man som enligt franska medier misstänks för att ha deltagit i attentaten i Paris den 13 november 2015.

Hos mannen hittades även bombbälten och DNA-spår från den nu gripne Salah Abdeslam som anses vara en av de huvudansvariga för dåden i Paris. Han greps nyligen i en stor antiterrorinsats i Belgien.

I december 2014 ska dessutom belgiska åklagarmyndigheter ha konstaterat att det ägt rum drönarflygningar över kärnkraftverket men några fler uppgifter om dessa flygningar har inte läckt ut. Om dessa drönarflygningar kan kopplas till videoupptagningen är inte bekräftat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet