Bilder som uppges visa den jordanske piloten när han tillfångatogs av IS i december förra året. Foto: TT

IS: Vi har dödat jordanske piloten

Publicerad

Islamiska staten (IS) säger sig ha bränt den jordanska piloten man haft som fånge, levande till döds. Bilder och videor på avrättningen sprids nu på sociala medier. Jordanien bekräftar att piloten Moaz al Kasasbeh är död.

Det var på julafton förra året som IS uppgav att man skjutit ned ett stridsplan från den USA-ledda alliansen i norra Syrien och tillfångatagit den jordanske piloten Moaz al Kasasbeh. I dag började bilder cirkulera på sociala medier som tros visa hur den jordanska piloten bränns levande till döds. Nyhetsbyrån Reuters uppger dock att de inte kan verifiera bilderna som visar en brinnande man inne i en svart bur.

Videon på mordet släpptes på flera militanta sajter och bar terrorgruppens mediatjänsts logga. Enligt nyhetsbyrån AP har man dock inte kunnat bekräfta om videon är äkta eller inte.

Enligt jordanska regeringen dödades piloten redan den tredje januari. Det rapporterar jordansk stats-tv.

Tänker avrätta IS-fru

Sedan terrorgruppen dödade en japansk journalist i förra veckan har oron för piloten Moaz al Kasasbeh stigit i Jordanien. Jordanska regeringen gick i helgen ut och sa att man är beredd att släppa den kvinnliga jihadisten Sajida Rishawi, som sitter fängslad i Jordanien, i utbyte mot piloten, skriver Ekot.

Jordanien varnade IS att om piloten inte släpptes, ska alla IS-fångar i jordanska fängelser, inklusive Rishawi, hängas.

I dag säger Jordanien att Rishawi kommer att avrättas på onsdag, uppger säkerhetskällor enligt AFP.

Obama fördömer mordet

IS har använt sig av en propagandastrategi i sociala medier där man släpper videor och bilder på avrättningar av sina fångar, som snabbt har spridits vidare. Strategin har visat sig vara lyckad både i skrämselsyfte men också för att rekrytera blivande jihadister från alla håll i världen, skriver The Guardian.

Vita huset har i ett uttalande fördömt mordet och uttalat sin solidaritet med Jordanien. Man uppmanar också terrorgruppen att släppa alla fångar omedelbart. Amerikansk underrättelsetjänst arbetar med att bekräfta videon av mordet, enligt Reuters.

– Om videon är autentisk är det bara ännu ett tecken på hur ond och barbarisk den här organisationen är, säger president Obama.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet