Svenska IS-kvinnor och barn flygs till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenska IS-kvinnor har lämnat ett läger i norra Syrien för att utvisas till Sverige tillsammans med sex av sina barn, enligt uppgifter till SVT. En delegation från svenska Utrikesdepartementet är på plats i Syrien för att ta emot kvinnorna.

De är de första svenska kvinnorna som utvisas av det kurdiska självstyret.

Enligt uppgifter till SVT väntas de tre svenska kvinnorna med sex barn under måndagen flygas till Turkiet och sen vidare till Sverige. Utvisningarna av kvinnorna kommer att ske i mindre grupper. Sammanlagt ska totalt 26 barn att tas emot, men hur många av de 18 svenska kvinnor som ska finnas i lägren som kommer att utvisas är oklart.

De flesta av dem har levt hos IS över lång tid och flera av deras barn har fötts hos terrorsekten.

Det kurdiska självstyret, som länge velat att Sverige ska ta hem de svenska IS-fångarna, menar att det inte finns tillräcklig bevisning för att väcka åtal mot kvinnorna. I juni tog man därför beslutet att kvinnorna ska utvisas.

Kommer mötas av polis

Enligt UD har Sverige en skyldighet att ta emot de svenska medborgare som inte kan åtalas.

De kvinnor som nu utvisas ska tas emot organiserat på samma sätt. Alla kommer att landa på Arlanda i Stockholm oavsett var i landet de kommer ifrån. Där kommer de att mötas av ett team med bland annat polis, migrationsverk, medicinsk personal och socialtjänst.

Kvinnorna kommer då omgående att höras av polis och utredas för krigsbrott. Krigsbrottsgruppen vid Polisens nationella operativa avdelning, NOA, har ett omfattande internationellt samarbete med EU-organ, Europol, Interpol och myndigheter i andra länder.

Inte olagligt att ansluta sig

Men att utreda vad dessa kvinnor verkligen har gjort hos IS har visat sig vara mycket svårt. Till skillnad från männen har kvinnorna mestadels levt hemma, och de har inte fotograferats och filmats på samma sätt som män gjort när de begått brott.

Förra året förbjöds samröre med terrororganisationer enligt en ny lagstiftning. Men vid tidpunkten då kvinnorna anslöt sig till IS och levde där var det inget olagligt i Sverige.

Om någon svensk kvinna kommer att få stanna kvar i avvaktan på rättslig prövning i Syrien är inte känt. Två av kvinnorna ska ha gömt sig i Al-Hol-lägret och vill inte till Sverige.

I samband med utvisningarna kommer det också att utredas om kvinnornas barn ska omhändertas.

För ett år sedan utvisades fem svenska IS-kvinnor från Turkiet och Syrien, tillsammans med sammanlagt tio barn. Efter det har samtliga barn tvångsomhändertagits enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Många har smugglats ut

I dag håller kurderna i nordöstra Syrien omkring 11 000 IS-fångar från hela världen. Av dem ska 18 vara svenska kvinnor, varav tio från Västsverige, och 26 barn. De som har suttit längst har gjort det i över fyra år.

Men en stor del av de svenska IS-kvinnorna har redan tagit sig ut på annat sätt.

Smugglingsverksamheten kring lägren har varit omfattande och de senaste åren har inte mindre är 13 svenska kvinnor lyckats rymma. De flesta har kommit till Sverige, men några har också tagit sig till Idlib i nordvästra Syrien där det i dag finns flera européer som anslutit sig till IS, däribland en grupp svenska kvinnor.

Frågan om vad som ska hända med de svenska IS-männen är fortfarande oklart.

SVENSKARNA I IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att ansluta sig till jihadistiska grupper som deltog i kriget i Syrien.

I Mosul utropades deras så kallade Kalifat av den dåvarande ledaren Abu Bakr al-Baghdadi 2014. De kom att kontrollera ett område lika stort som Storbritannien i Syrien och Irak.

Totalt reste omkring 300 personer från Sverige till regionen. Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest människor per capita valt att åka till området.

Omkring hälften av dem har återvänt till Sverige. Det uppskattas att runt hundra av de svenska IS-jihadisterna har dött och att ett 50-tal finns kvar i regionen. En del av dem är fångar hos kurderna i nordöstra Syrien.

Enligt Säpo är ett antal IS-svenskar fortfarande på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av de som reste från Sverige var kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.