IS-kvinnornas barn tvångsomhändertagna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Barnen till de IS-kvinnor som utvisats till Sverige har tvångsomhändertagits av svenska myndigheter. SVT Nyheter har tagit del av domarna.

Under hösten förra året utvisades fem svenska IS-kvinnor från Turkiet och Syrien, tillsammans med sammanlagt tio barn. Samtliga barn har tvångsomhändertagits enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

– Domstolarna har sett väldigt allvarligt på att föräldrar ha begivit sig dit med barn eller att fortsätta bilda familj där nere. Vissa barn kan ha suttit i fångenskap hela sitt liv, säger Jonas Trolle, chef på Center för våldsbejakande mot extremism.

Fyraåring har visat tecken på avrättning

I de domar från förvaltningsrätten som SVT tagit del av står det bland annat att en flicka giftes bort när hon var tolv år. En fyraåring har tydligt visat tecken på hur en avrättning går till genom att dra sina fingrar över halsen.

– Flera av dem kanske inte har den problematik som barn generellt har när man blir föremål för socialtjänstens insatser. De kanske snarare är avstängda och väldigt stillsamma och inte utåtagerande som vi kanske är mer vana vid, säger Jonas Trolle.

Domstolarna har prövat varje barns behov av vård individuellt, men har kommit fram till samma beslut för alla.

Se mer i klippet ovan om vad som sägs i domarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.