Svenska IS-kvinnor förhörda av kurdiska myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kvinnor som hålls i fångläger i Syrien har förhörts av kurdiska myndigheter.

– De samlar in information om vad vi har gjort och var vi har varit. Sådant som kan användas i en rättegång emot oss, säger en kvinna som reste till IS 2015. 

Ett hav av tält breder ut sig i fånglägret Roj i nordöstra Syrien. De flesta håller sig inne i den dallrande hettan, men vi hör barn ropa på engelska, franska och arabiska mellan tälten.

Här träffar vi svenska ”Emma” och hennes två små pojkar. De hör till de tiotusentals män, kvinnor och barn som strömmade ut ur Baghouz, den sista spillran av IS kalifat för två år sen under de kurdiskledda SDF-styrkornas offensiv.

Emma har liksom de andra svenska kvinnorna i lägret haft besök av tjänstemän från det svenska utrikesdepartementet. De erbjöd henne möjligheten att sända sina barn till Sverige.

– Jag begick ett misstag och jag ångrar att jag reste till IS. Men jag tror inte att någon mamma skulle gå med på att skiljas från sina barn, säger hon.

FN-kritik mot Sverige

Enligt UD motsätter sig självstyret i nordöstra Syrien att barnen skiljs från mammorna, om inte mödrarna ger sitt samtycke, Hittills har dock ingen av de svenska kvinnorna uttryckt önskemål om att deras barn ska få resa själva till Sverige.

Ett tjugotal svenska kvinnor och ett trettiotal barn uppskattas i dag bo i lägren Al Hol och Roj-lägret i nordöstra Syrien.

FN riktade i vintras hård kritik mot bland andra Sverige för att inte ta hem sina medborgare från lägren. Men i avvaktan på brottsutredningar, och eventuella rättegångar är det inte aktuellt att skicka hem svenska kvinnor från lägren.

Linde (S): ”Inte aktuellt att repatriera”

Så här sade utrikesminister Ann Linde i riksdagen nyligen.

– Det är som jag har nämnt tidigare inte aktuellt att repatriera kvinnor som frivilligt vill  lämna lägren i nordöstra Syrien. De skall utredas av det lokala självstyret, för brott, inklusive det samröre som man eventuellt har haft med Daesh.

Nyligen fattade Finland beslut om att samtliga finska barn i fånglägren i Syrien ska tas hem. Inom kort väntas Danmark ge besked om hur de danska barnen i lägren ska föras till Danmark.

De kvinnor som SVT träffar i Roj-lägret berättar att de förhörts av kurdiska myndigheter.

– De samlar in information om vad vi har gjort och var vi har varit. Sådant som kan användas i en rättegång emot oss, säger en svensk kvinna till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.