• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det kommer ta sin tid och det kommer vara smärtsamt”

Socialarbetaren: Barn till IS-återvändare behöver stöd

Uppdaterad
Publicerad

Barn till IS-återvändare behöver mycket stöd för att kunna återgå till ett normalt liv, menar socialarbetaren Bettan Byvald.

– Det kommer att ta sin tid och vara smärtsamt. De behöver träffa goda vuxna där de kan pröva de värderingarna och hemskheterna som de har varit med om, säger hon i Aktuellt.

Den svenska IS-kvinnan tog med sig två barn hem till Sverige, varav ett ska ha fötts under tiden i Syrien, när hon återvände i december. Nu utreds hon för äktenskapstvång och krigsbrott och barnen har omhändertagits.

Socialarbetaren Bettan Byvald har genom sitt arbete kommit i kontakt med flera återvändande som har varit knutna till IS. Hon har inte träffat den specifika kvinnan och hennes barn, men reagerar starkt på bilderna som visar familjens liv med IS i Syrien.

– Det är fruktansvärt att se de här bilderna på barnen och hur utelämnade och utsatta de är hos den här terrororganisationen, säger hon i Aktuellt.

Lättare ju yngre barnen är

För att barnen ska kunna återanpassas till det svenska samhället behöver de mycket stöd från Socialtjänsten, menar hon.

– Det kommer att ta sin tid och vara smärtsamt. De behöver träffa goda vuxna där de kan pröva de värderingarna och hemskheterna som de har varit med om och komma i en gynnsam miljö så att de sakta men säkert kan komma tillbaka till livet igen, säger Bettan Byvald.

I sitt arbete som socialarbetare har hon mött många barn i liknande situationer och menar att rehabiliteringen går snabbare ju yngre de är och ju kortare tid de har varit i IS-kontrollerade områden.

– Det kommer att vara kämpigt för de lite äldre barnen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer